Economia 29/05/2012

Les autonomies que rebin els hispanobons hauran de fer ajustos extraordinaris

El ministeri d'Hisenda descarta que el mecanisme per reduir els interessos que paguen les autonomies per endeutar-se suposi un enduriment dels objectius de dèficit

Ara / Efe
1 min

MadridLa secretària d'estat de Pressupostos, Marta Fernández Currás, ha assegurat avui que l'eventual posada en marxa de hispanobons suposaria mesures d'ajust, rendició de comptes i informació "extraordinàries" per a les comunitats autònomes que els rebessin.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Alhora, però, ha descartat que beneficiar-se d'aquest mecanisme –que busca reduir els interessos que paguen les autonomies per endeutar-se– suposi un enduriment dels objectius de dèficit. "El més raonable és pensar que si s'acullen a aquestes mesures és perquè la seva salut financera no va d'acord amb el compliment de l'1,5% [previst per al 2012]. Que rebaixin aquest objectiu no seria possible ni previsible", ha explicat en la roda de premsa de l'evolució del dèficit de l'Estat.

Si jutgem per les paraules de Fernández Currás, els hispanobons es donarien a les comunitats amb dificultats per reduir el dèficit –és a dir, la gran majoria– sempre que demostressin que estan adoptant les mesures necessàries per assolir l'objectiu de l'1,5%. Una hipotètica condició podria ser, per tant, donar els hispanobons un cop la comunitat demostri que està complint amb la mencionada rendició de comptes i informació "extraordinàries".

En tot cas, Fernández Currás no ha confirmat en cap moment si aquest divendres s'aprovaran els hispanobons ni tampoc la fórmula, que podria ser una emissió conjunta de deute autonòmic amb l'aval del Tresor o avals individuals només per a les que compleixin. El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, sembla mostrar-se més partidari d'aquesta segona opció, ja que rebutja "mutualitzar el risc" i no vol que les autonomies abaixin la guàrdia. En qualsevol cas, només els rebrà qui compleixi amb la reducció de la despesa.

stats