Economia 11/09/2012

El primer ministre de Finlàndia demana "evitar" qualsevol rescat a Espanya

"Finlàndia pensa el mateix que la resta de països de la zona euro sobre els nous paquets d'ajuda. [Cal aconseguir] èxits comercials que prevenguin que se sol·licitin", assegura Katanien

Joan Faus
3 min

MadridEl primer ministre finlandès, Jyrki Katanien, ha apostat aquest dimarts a Madrid per trobar "mètodes per evitar" atorgar un nou rescat a Espanya, ja sigui un rescat complet o un de tou com la compra de deute per part del fons de rescat europeu, encara que ha admès que "part de la solució" a la crisi del deute prové de l'actuació del Banc Central Europeu (BCE), que la setmana passada va anunciar que compraria deute dels països amb problemes si abans sol·licitaven que també ho fes el fons de rescat europeu. "Finlàndia pensa el mateix que la resta de països de la zona euro sobre els nous paquets d'ajuda. [Cal aconseguir] èxits comercials que prevenguin que se sol·licitin", ha dit, en ser preguntat sobre quines condicions posaria si Espanya demanés un rescat, en una roda de premsa conjunta amb el president espanyol, Mariano Rajoy, amb qui s'ha reunit a la Moncloa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Katanien ha insistit que el més "essencial" és que "un país es comprometi a posar en ordre la seva economia" i que les possibles condicions haurien de centrar-se en la reducció del dèficit públic i en impulsar reformes estructurals per millorar la competitivitat.

Hores abans, en la seva intervenció en un esmorzar informatiu, el primer ministre de Finlàndia, un dels socis més reticents a ajudar als països europeus amb problemes, ha assegurat que "tothom vol evitar" un rescat complet de l'economia espanyola i ha apostat perquè "Europa ajudi Espanya a solucionar els seus propis problemes". També ha demanat "més responsabilitat nacional" als països de la zona euro per superar la crisi del deute, així com una "solució europea per acabar amb el pànic dels mercats".

El primer ministre finlandès ha declinat recomanar al president espanyol que demani al fons de rescat europeu la compra de deute sobirà. "La zona euro ha d'ajudar a resoldre els problemes nacionals. [...] S'han d'utilitzar els mecanismes de la forma més eficient, però que cada país faci el que cregui", ha manifestat.

Tot i reconèixer la possibilitat d'un hipotètic rescat tou, ha volgut deixar clar que els rescats no li agraden en subratllar la importància "d'adoptar mesures nacionals i no de fora", és a dir, imposades per Europa a canvi d'un rescat. "Sobretot que siguin mesures creïbles i amb una comunicació molt clara, sense sorpreses negatives", ha afegit.

Finlàndia és l'únic país de l'eurozona que manté la màxima qualificació creditícia −la preuada triple A− amb perspectiva estable, i tem que la posada en marxa del fons de rescat permanent la pugui perjudicar. De fet, va ser l'únic país que va demanar a Espanya un aval a canvi del rescat bancari. Katanien, però, s'ha allunyat aquest dimarts del discurs dur i s'ha mostrat comprensiu amb la crisi econòmica espanyola. Ha reiterat que considera que "la situació és injusta" perquè "Espanya es mereix uns tipus d'interès més baixos" després de les mesures "correctes i necessàries" adoptades pel govern de Rajoy. Unes reformes que, segons ha dit, van en la bona direcció i tornaran Espanya aviat al camí del creixement.

Tot i les lloances, el primer ministre no ha amagat el seu rebuig frontal als eurobons −emissions de deute conjunt europeu− que Espanya sí que veu amb bons ulls. Ha dit que aquest mecanisme suposaria un retorn als problemes del passat, amb "préstecs massa llargs", i posaria en dubte la credibilitat dels pressupostos nacionals dels països més solvents de la zona euro, com Finlàndia. Conscient que es trobava en territori enemic, Katanien ha fet esforços per justificar-se. Ha negat ser euroescèptic i ha dit que s'hi oposa per "racionalitat econòmica", ja que desitja una Europa "més justa i forta".

stats