Economia 28/05/2012

El deute de l'Estat va augmentar un 10,2% el 2011 fins els 580.516 milions

L'increment del deute de l'Estat en circulació va ser inferior al del 2010

Efe
2 min

MadridEl deute de l'Estat en circulació va tancar 2011 amb un volum de 580.516 milions d'euros, el 10,2% més que un any abans, segons les dades de la Memòria de Deute Públic anunciades avui pel Banc d'Espanya. Aquest augment és sensiblement inferior a l'experimentat en l'exercici anterior, quan va créixer el 14%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat en roda de premsa el cap de la divisió d'instrumentació monetària del Banc d'Espanya, Javier Maycas, les xifres del 2011 són un reflex de les menors necessitats d'endeutament de l'Estat, fruit de la continuïtat de l'ajust en els comptes públics.

Maycas ha destacat que en el mercat primari, l'emissió neta de deute es va reduir el 17%, fins a arribar als 53.603 milions d'euros, davant dels 64.812 milions del 2010. L'any passat, l'emissió neta de deute de l'Estat es va concentrar en la captació de fons mitjançant bons -24.262 milions d'euros-i obligacions -28.490 milions-.

En lletres del Tresor l'emissió neta va ser de 851 milions d'euros, una distribució que ha permès que la vida mitjana del deute de l'Estat romangui estable al voltant dels sis anys i mig.

El cost mitjà del finançament de l'Estat, ha indicat Maycas, es va veure afectat per la crisi del deute sobirà de la zona de l'euro i va pujar 130 punts bàsics enfront de 2010.

Així, el diferencial entre el bo espanyol a deu anys i l'alemany del mateix termini, que permet mesurar la prima de risc, va créixer al llarg de l'any fins a arribar al desembre a una mitjana de 360 punts bàsics, respecte els 247 de l'any anterior.

Pel que fa a la situació dels mercats, Maycas ha explicat que la recuperació va anar perdent ritme al llarg de l'any, en particular a alguns països, mentre que als mercats emergents el creixement va ser més vigorós.

Les tensions inflacionistes van ser moderades, alhora que es va agreujar la crisi del deute sobirà a Europa i a la zona de l'euro el creixement va ser moderat i menor que un any abans.

stats