Economia 22/06/2012

El govern espanyol no esperarà al setembre per recapitalitzar CatalunyaCaixa

Per a la resta d'entitats esperarà als resultats de les quatre auditories que es publicaran al setembre. Economia anuncia que l'hipotètic 'banc dolent' que agruparia tot el totxo seria una obligació només per als bancs que es reestructurin

Joan Faus
2 min

MadridLa reestructuració de les quatre entitats nacionalitzades (Bankia, CatalunyaCaixa, Nova Caixa Galicia i Banc de València) podria començar de forma "immediata", segons han explicat aquest divendres fonts del ministeri d'Economia i del Banc d'Espanya. D'aquesta manera, no caldria esperar fins al setembre, que és quan es coneixeran els resultats de les quatre auditories sobre les necessitats concretes de cada entitat del sistema financer espanyol. Un nou calendari que ajudarà especialment CatalunyaCaixa i el Banc de València després que el govern espanyol en suspengués ahir la venda 'sine die'.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, l'executiu engegarà al més aviat possible el procés de nacionalització de Bankia, que ha demanat 19.000 milions d'euros d'ajuda pública. El que resulta una incògnita és com es determinaran les noves ajudes per a les altres tres entitats si els resultats concrets no es coneixeran fins al setembre. Un portaveu d'Economia ha assegurat, en una trobada amb periodistes, que una possibilitat es prendre com a referència les tres auditories que es van fer a les entitats quan van ser nacionalitzades. Tot i que el procés no és gens clar, el ministeri ha descartat taxativament que es plantegi agrupar les quatre entitats nacionalitzades en un únic grup.

D'altra banda, Economia ha confirmat que el préstec de fins a 100.000 milions d'euros que donarà la Unió Europea (UE) a la banca espanyola implicarà el compliment de requisits conjunts per a tot el sector i d'individuals per a les entitats que rebin les ajudes. Per exemple, en el cas del sector, es podria demanar un capital mínim, i en el cas de cada entitat, un nivell de concessió de crèdits o la venta de participacions en altres grups.

Tot i que la seva creació encara s'ha de definir, les mateixes fonts han descartat la creació d'un 'banc dolent' per a tot el sector que agruparia en una societat independent els actius immobiliaris de tota la banca. Segregar els actius de totxo en un 'banc dolent' seria una obligació només per a les entitats que s'han de reestructurar, és a dir, les que necessiten més capital privat o públic.

stats