Economia 28/08/2012

Espanya va entrar en recessió al quart trimestre del 2011 i no al primer del 2012

L'INE certifica que l'economia espanyola va caure un 0,4% en el segon trimestre però les revisions de les seves dades avancen un trimestre l'entrada en recessió

Joan Faus
2 min

MadridL'Instituto Nacional de Estadística (INE) ha certificat aquest dimarts que l'economia espanyola va caure un 0,4% en el segon trimestre de l'any, una dècima més del descens registrat en els primers tres mesos del 2012, com a conseqüència del retrocés del consum. L'INE ja va avançar aquesta xifra el passat 30 de juliol que podia, però, ser modificada especialmente després que l'organisme anunciés ahir una revisió a la baixa de l'evolució de l'economia el 2010 i el 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El secretari d'estat d'Economia, Fernando Jiménez Latorre, ha explicat, en una roda de premsa, que els canvis en les estimacions de l'INE -l'economia va créixer el 2011 un 0,4% i no el 0,7% que s'havia anunciat anteriorment- suposen que el PIB va començar a caure al tercer trimestre del 2011 i no al quart com es creia fins ara, cosa que suposa que la recessió -al sumar dos trimestres consecutius amb caiguda del PIB- va començar al quart trimestre del 2011 i no al primer trimestre del 2012.

Així amb la revisió de les dades de l'INE, l'economia no es va mostrar plana al tercer trimestre del 2011 (0,0%) com havia dit anteriorment l'organisme estadístic sinó que va caure un 0,03%, i al quart trimestre el decreixement va ser del -0,5% (enfront al -0,3% publicat anteriorment). L'INE no ha variat la caiguda del 0,3% del primer trimestre d'aquest any.

En aquest sentit, Latorre ha dit que la "caiguda més important" del PIB es va produir al quart trimestre i que "ara s'ha registrat una estabilització de la caiguda" del PIB. Un descens, segons ha afegit, que "continuarà previsiblement" a la segona meitat del 2012 fins a produir-se una "correcció a partir dels primers trimestres" de l'any vinent. El secretari d'estat ha qualificat de "resultats positius en el context de la zona euro" l'evolució del PIB en la primera meitat del 2012.

El govern de Mariano Rajoy va millorar al juliol en dues dècimes la seva previsió per al 2012, fins a una caiguda del PIB de l'1,5%, però va empitjorar la del 2013, passant d'un creixement del 0,2% a un descens del 0,5%. A més, existeix l'elevat risc que es quedés curt, ja que l'FMI estima un retrocés de l'1,2% l'any vinent, en part per l'efecte de les retallades.

Com que finalment el 2011 Espanya va créixer un 0,4% i no el 0,7% que s'havia anunciat anteriorment, l'INE ha abaixat aquest dimarts en tres dècimes el decreixement interanual en el segon trimestre d'aquest any, fins el -1,3%.

La demanda nacional (consum i inversió) ha estat la principal causa del descens d'un 0,4% entre abril i juny. Si s'analitza la dada interanual del PIB en el segon trimestre des de la perspectiva de la despesa, s'observa una contribució més negativa de la demanda nacional, que arriba als 3,9 punts enfront dels 3,2 punts dels tres primers mesos de l'any.

Segons la revisió anunciada ahir, el PIB espanyol va créixer un 0,4% el 2011 (i no el 0,7% de l'estimació anterior), mentre que el 2010 va caure un 0,3% (respecte al -0,1% del càlcul previ).

D'altra banda, el secretari d'estat ha dit que "és d'hora" per identificar un possible impacte sobre el dèficit públic del 2011 de la rebaixa en tres dècimes del creixement. Fonts del ministeri d'Hisenda van explicar ahir a l'ARA que la revisió a la baixa del creixement de l'any passat augmenta només en una "centèsima" el dèficit, fins al 8,91%, i que per tant no "variaran" la xifra oficial.

stats