Economia 06/03/2013

Montoro: "Estem sortint de la crisi. Encara no es veu però es veurà aviat"

El ministre d'Hisenda es vanta d'haver collat les comunitats autònomes a través de la llei d'estabilitat pressupostària

Joan Faus
2 min
El ministre Montoro, al Senat / EFE

Madrid"Estem sortint de la crisi", ha assegurat aquest dimecres fins en dues ocasions el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en el transcurs d'una entrevista a TVE. "Encara no es veu però es veurà aviat", ha afegit i ha justificat el seu pronòstic optimista en diferents aspectes, com la millora de la balança de pagaments, el "guany de competitivitat" que creu que ha provocat la reforma laboral o el sanejament del sector bancari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant l'entrevista, el ministre també s'ha vantat d'haver collat les comunitats autònomes a través de la llei d'estabilitat pressupostària, que fixa majors controls sobre els seus comptes i que permet sancionar-les i intervindre-les si ignoren el avisos d'Hisenda per corregir el seu dèficit públic. Ho ha dit en resposta a la demanda que van fer dimarts les autoritats europees a Espanya perquè faci un major ús dels mecanismes d'aquesta norma. "Si no l'estiguem aplicant el dèficit de les comunitats hauria baixat a la meitat? No ho crec", ha assegurat Montoro, fent ús de la seva ironia habitual. En aquest sentit, ha dit que s'aplicarà la llei d'estabilitat amb les cinc comunitats autònomes, entre elles Catalunya, que han incomplert l'objectiu de dèficit del 2012 i es farà una revisió dels seus plans d'ajust per veure "on està la causa" de la desviació.

"No apujarem més impostos"

També ha valorat la possibilitat de tornar a apujar l'IVA, que és una altra de les sol·licituds que va fer Brussel·les. I la resposta ha estat la mateixa que ja va manifestar el seu col·lega d'Economia, Luis de Guindos. "No apujarem més impostos. Apujar impostos que perjudiquin el creixement no ho farem", ha subratllat Montoro.

De cara al 2014 s'ha mostrat menys taxatiu, encara que De Guindos va advocar per abaixar llavors la pressió fiscal. "Per el 2014 la Comissió ens demana noves mesures però aquestes dependran de l'evolució del 2013, quan comencem a créixer amb claredat el 2014 podrem parlar de noves mesures", ha dit el titular d'Hisenda.

El dèficit del 2012 podria ser inferior al 6,7% anunciat

D'altra banda, Montoro ha dit que si el dèficit del 2012 experimenta alguna variació respecte al 6,7% del PIB anunciat fa uns dies serà a la baixa perquè falta per tancar la dada definitiva dels ajuntaments, que, ha dit, en cap seria superior a la ja coneguda. Era la seva resposta al fet que Brussel·les vulgui verificar la xifra de dèficit del 2012 per por a que s'hagi de corregir a l'alça, com ja va passar en dues ocasions l'any passat. El ministre ha recordat que a finals de març s'enviaran les dades definitives a l'oficina d'estadística europea, Eurostat, que "mai" ha modificat les dades proporcionades per Espanya.

stats