Economia 27/03/2012

La banca preveu que la reestructuració continuï "cinc i deu anys"

L'Associació Espanyola de Banca demana que siguin les entitats financeres “fallides” les que paguin el cost de la reestructuració del sistema financer

Joan Faus
2 min

MadridEl president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), Miguel Martín, ha pronosticat avui que la reestructuració del sistema financer continuarà en els “pròxims cinc i deu anys” tant a nivell espanyol com europeu i ha demanat que siguin les entitats financeres “fallides” les que paguin el cost de la reestructuració del sistema financer i no les altres entitats ni el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta ha estat la resposta de Martín al ser preguntat, en una roda de premsa, sobre si creu que caldrà incrementar el capital del Fons de Garantia de Dipòsits (FGD), que es nodreix de les aportacions de les entitats, per donar ajudes als bancs i caixes perquè es puguin fusionar per fer front a les noves exigències de 52.000 milions en provisions de la reforma financera.

“El cost l'han de pagar les entitats que han entrat en crisi, que sí poden fer-ho o al menys fer el gest”, ha dit. Martín ha advertit que una reestructuració “inacabada” i “sense rumb precís” del sector generaria “risc” perquè el sector “viable” no hauria sortit “reforçat”.

“No se li poden donar avantatges competitives a ningú. Si una entitat no és viable el que fa és debilitar al conjunt del sistema”, ha afegit en una clara referència a Bankia, que és la que ha rebut més ajudes públiques i és considerada la més sistèmica. En un nou dard a Bankia, ha dit que si una entitat no és viable ha de prendre mesures i comunicar-ho a les autoritats, i ha reiterat que rebre fons públics suposa un “avantatge competitiu”. En aquest sentit, ha dit que el millor “model” són les fusions sense ajudes públiques, com la recent integració entre CaixaBank i Banca Cívica.

Martín no ha volgut fer cap pronòstic sobre quantes fusions es produiran, només ha dit que sigui un “numero suficient” perquè es preservi la competitivitat, siguin “sòlides” i hi hagi competència a nivell nacional i regional. “No pot haver-hi una entitat absolutament dominant en una regió o ciutat. [Això] es produeix”, ha afegit.

stats