Economia 09/05/2012

El govern espanyol assumirà el control de Bankia

Seria una nacionalització parcial de la seva matriu BFA. Fonts del consell de d'administració de BFA, que es reuneix aquesta tarda, temen que es demani la nacionalització

Joan Faus / Efe
2 min

MadridEl ministeri d'Economia podria adoptar aquesta mateixa tarda la intervenció de Bankia, que podria consistir en una nacionalització parcial de la seva matriu BFA o en la concessió de més de 7.000 milions en ajudes públiques per sanejar els actius immobiliaris dubtosos del quart major grup bancari espanyol. “Economia està esperant que s'acabi el segon consell d'administració per actuar”, han assegurat fonts financeres en referència al consell de BFA, que ha començat a les 18.30 hores.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts del consell d'administració de BFA han confirmat a EFE que temen que el nou president demani l'entrada de l'Estat en la companyia.

En cas de que es produís una nacionalització parcial de BFA consistiria en l'entrada de l'Estat a la matriu de Bankia a partir de la conversió en capital dels 4.465 milions d'euros que va injectar l'anterior govern a l'entitat a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). Aquesta conversió faria que l'Estat tingués la participació majoritària de BFA, tot i que encara se'n desconeix el percentatge exacte. La composició de Bankia no variaria, però l'Estat de retruc passaria també a controlar-la perquè fins ara BFA és el major accionista de Bankia, amb un 45,5% del seu capital. Mapfre té un 4,3% i el 50,2% està en mans d'accionistes particulars.

Segons fonts financeres és força possible que sigui la mateixa Bankia la que demani al govern espanyol la nacionalització parcial un cop acabi el consell de BFA, que ha de ratificar el nou president de l'entitat, José Ignacio Goirigolzarri.

Bankia és el quart grup bancari espanyol en dimensió, amb 340.000 millonss en actius i 10 milions de clients i va néixer fruit de la fusió de set caixes d'estalvi. El pes de la seva matriu, BFA, es reparteix de la següent manera: 52,1% Caja Madrid; 37,7% Bancaja; 2,5% Caja de Canarias; 2,3% Caja de Ávila; 2,1% Caixa Laietana, 2% Caja Segovia i 1,3% Caja Rioja.

Bankia controla el negoci bancari mentre que BFA és on s'acumulen els actius immobliaris dubtosos del grup, que tenen un valor de 37.000 milions d'euros.

stats