Economia 15/09/2012

Els sindicats adverteixen Rajoy: "La clau de la vaga general la té el govern i dependrà de com respon al clamor ciutadà"

Les centrals i més de 900 organitzacions socials demanen al govern espanyol que prengui nota de les manifestacions d'aquest dissabte a Madrid. La UGT acusa Rajoy d'impulsar una "austeritat autoritària" que està generant una "deriva antisocial i totalitària"

Joan Faus
2 min

MadridEls sindicats han assegurat aquest dissabte que la convocatòria d'una segona vaga general aquest any dependrà de la resposta del govern espanyol a la seva demanda d'acabar amb les polítiques d'austeritat i d'organitzar un referèndum sobre les retallades. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha dit que la "clau de la vaga general la té el govern i dependrà de com respon al clamor ciutadà", però ha admès que potser la vaga general és un "desenllaç inevitable".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En termes molt similars s'ha expressat el líder de la UGT, Cándido Méndez, en una roda de premsa prèvia a les sis manifestacions que s'han celebrat aquest dissabte a Madrid, organitzades pels sindicats i 900 organitzacions civils i socials. "No excloem absolutament res. Qualsevol escenari es té en compte", ha assegurat.

Toxo ha apostat per "dir alt i clar que no és inevitable el rescat", que ha "enfonsat" Grècia, Irlanda i Portugal i ha generat una "altra recessió" a la zona euro, i que cal preguntar a la ciutadania per "alternatives" a través d'un referèndum "abans que la situació econòmica, política i social es deteriori". "Si el govern no dóna la paraula a la ciutadania nosaltres buscarem la llera perquè la ciutadania prengui la paraula", ha afegit.

Per la seva banda, Méndez ha emplaçat el govern de Mariano Rajoy a extreure lliçons de la mobilització, que "hauria de provocar un punt d'inflexió". "La societat espanyola no està disposada a aguantar de manera passiva la imposició de polítiques de retallades", ha assegurat.

En aquest sentit, ha reiterat que les mobilitzacions continuaran. "Que el govern no pensi que el 15-S és el final de res, és un pas més, un pas formidable en un camí que la societat vol protagonitzar, que demana revertir la política suïcida, inútil, perillosa i que ni tan sols resoldrà el problema del dèficit. Prou de supèrbia, arrogància i submissió servil a la UE", ha proclamat.

Sota el lema "Volen arruïnar el país. Ho hem d'impedir!", se celebren aquest dissabte sis manifestacions –una de CCOO, sobre educació pública, sanitat pública, serveis socials i dependència, serveis públics i associacions femenistes–, que han partit de diferents punts de Madrid i totes han acabat a les 12 h a la plaça de Colón. La protesta ha estat convocada per l'anomenda cimera social creada al juliol i té com a objectiu demanar al govern del PP que convoqui un referèndum sobre la seva política d'austeritat, ja que consideren que ha incomplert bona part del seu programa electoral.

En els encesos discursos a la plaça Colón, Toxo ha insistit a amenaçar l'executiu espanyol amb una nova vaga general després de la celebrada al març. "Això continuarà fins que sigui necessari. Avui el més fàcil seria convocar una vaga general, no podrien discutir-ne el resultat. La clau la té el govern, el seu president. Nosaltres amb el suport de la ciutadania arribarem tan lluny com vulgui el govern", ha afirmat davant de desenes de milers de persones.

Méndez, per la seva banda, ha acusat el govern de Rajoy d'impulsar una "austeritat autoritària" que està generant una "deriva antisocial i totalitària".

stats