Economia 07/03/2012

Augmenta la preocupació ciutadana per l'economia i l'atur

El baròmetre del CIS del febrer revela que el 89% dels ciutadans espanyols qualifica la situació econòmica de "dolenta" o "molt dolenta", davant el 86,6% del mes de gener. També creix la percepció negativa de la política i el nombre de persones que es consideren catòliques

Joan Faus
2 min

MadridLa preocupació ciutadana amb la situació econòmica i l'atur continua creixent, segons el baròmetre del CIS del mes febrer publicat avui. El 89% dels enquestats qualifica la situació econòmica de "dolenta" o "molt dolenta", davant del 86,6% d'un mes enrere. L'atur continua sent la major preocupació dels espanyols, el 84% dels enquestats l'esmenten, per sobre del 83,3% del gener.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els problemes econòmics es mantenen com a segona preocupació, el 52,3%, però per menor nombre de persones que al gener (53,7%). El sondeig es va elaborar entre l'1 i el 13 de febrer, just quan el govern espanyol va aprovar la reforma laboral.

Un 60,1% dels enquestats considera que la situació econòmica és pitjor que fa un any, per sobre del 56,4% que opinava el mateix en el sondeig del gener. També creix la xifra de ciutadans pessimistes amb el futur, ja que el 34,2% creu que la situació econòmica serà pitjor en un any, davant del 29,6% de la darrera enquesta.

La situació política tampoc millora a ulls dels ciutadans espanyols. Al gener un 53% considerava que la situació era "dolenta" o "molt dolenta", mentre que al febrer la xifra puja al 55,1%. A més, creixen gairebé en el mateix grau els ciutadans que consideren que la situació política és “millor” i els que creuen que és “pitjor” que fa un any. També destaca la lleugera disminució del nombre d'enquestats que diuen tenir una visió política de centre o d'esquerres, mentre que creixen els de centre-dreta i dreta.

De fet també augmenten els enquestats que creuen que la classe política és un problema. La classe política es manté com la tercera preocupació per als ciutadans, el 19,4% al febrer enfront del 17,8% del gener. La corrupció i el frau (8,6%) constitueixen la quarta preocupació, però menys que al gener (12,3%), tot i l'escàndol del cas Urdangarin. La sanitat també retrocedeix, és un problema pel 7,1% dels enquestats al febrer, enfront del 8,1% del gener.

D'altra banda, destaca la voluntat de trobar una feina millor a l'exterior. Un 27,5% dels enquestats es declara “molt” o “bastant” disposat a viure en un altre país europeu, i d'aquests el 75,1% marxaria per trobar feina o millorar la seva situació laboral. La xifra cau fins el 20,6% en països de fora d'Europa. En una altra pregunta, un 17% dels participants en el sondeig assegura haver pensat en l'últim any en viure en un altre país. Les preferències són Alemanya (25,1%), Regne Unit (21%) i França (15%).

El sondeig del CIS també revela un creixement de les persones que es declaren catòliques, el 75% davant del 72% del mes de gener.

stats