EMPRESES
Economia 19/09/2011

Central Lechera Asturiana presenta l'oferta més elevada per comprar Cacaolat

La proposta de la matriu de l'Asturiana (Capsa), de 47 milions en efectiu, competirà amb les de Vichy Catalán i la del grup Victory, que agrupa Damm i Cobega. El quart grup interessat, Roures Reengineering, perd opcions

Elena Freixa
3 min
Batalla empresarial per comprar Cacaolat

BarcelonaNo hi ha hagut sorpreses. El jutjat mercantil 6 de Barcelona, que porta el concurs de creditors de Cacaolat, ha traslladat als administradors concursals la documentació de les quatre ofertes presentades per quedar-se la companyia. La més quantiosa, que aporta fins a 47 milions d'euros en efectiu, és la de Corporación Alimentaria Peñasanta (Capsa), matriu de Central Lechera Asturiana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Capsa aporta la quantitat més alta, per davant dels 37 milions de Vichy Catalán i els gairebé 32 milions que suma l'oferta del grup Victory, que agrup el projecte conjunt de Damm i Cobega (empresa distribuïdora de Coca cola a Espanya).

Segons han explicat fonts properes al procés, el quart possible comprador, el grup Roures Reengineering, ofereix 12 milions d'euros, una xifra bastant més baixa que les seves competidores. Aquest grup representa a un grup d'industrials, entre ells l'empresa de congelats Maheso, segons recull Efe.

Els administradors concursals tenen ara tres dies per presentar un informe als jutjats de cada una de les ofertes. Després, les parts interessades tindran cinc dies més per fer les al·legacions que creguin oportunes. Un cop acabat el termini, el jutjat disposarà de tota la informació per decidir quines són les tres empreses amb millor oferta. A partir d'aquí s'obrirà un nou termini perquè aquestes tres empreses facin noves ofertes de compra (per si les volen i poden millorar un cop conegudes les ofertes de la resta d'interessats).

En línies generals, la majoria d'aquestes propostes inclouen una inversió que preveu la construcció d'una nova fàbrica per a Cacaolat, que actualment es troba al centre de Barcelona, en unes instal·lacions de lloguer. El manteniment de la plantilla, formada per uns 400 treballadors, també és una altre punt que comparteixen les ofertes.

-Vichy Catalán: L'empresa va ser la més àgil a l'hora de comunicar al jutge el seu interès, de presentar els avals i de contactar amb la plantilla per explicar el seu pla de construir una nova fàbrica propera a Barcelona i que donarà feina a tots els treballadors. La companyia catalana es reivindica com una opció industrial de futur per la seva trajectòria i una garantia que l'empresa es queda a Catalunya. A més a més, diuen que compten amb molts suports de més de 200 entitats i de Josep Viader, membre de la família fundadora de Cacaolat.

-Cobega-Damm-Victory: L'aliança d'aquestes tres companyies va traduir-se ahir en el pla més detallat que s'ha conegut de moment. La distribuïdora de Coca Cola a Espanya i el grup cerveser català s'han sumat a Victory, empresa especialitzada en reestructuracions d'empreses, i ofereixen un pla equivalent a una inversió de 100 milions d'euros. Inclou una nova fàbrica, que seria a les antigues instal·lacions de Damm a Santa Coloma de Gramenet, i garanties de feina per a tots els treballadors de Barcelona i també de Saragossa, on el grup Clesa hi feia només el Cacaolat de bric i altres productes.

-Corporación Asturiana Peñasanta (Central Lechera Asturiana): Ha presentat la seva oferta a Barcelona i també a Madrid, on els administradors de Clesa (principal accionista de Cacaolat) pressionen perquè es tanqui una venda a través d'accions. Capsa també ha presentat una oferta similar a les anteriors i sense gaires detalls de xifres: dóna garanties de feina al 100% dels 400 treballadors i planifica la necessària nova fàbrica a l'àrea de Barcelona.

-Roures Reengineering: l'oferta del grup inversor és la més desconeguda fins ara. Dels interessats n'ha transcendit poca cosa. Fonts del procés han assegurat que representa un grup d'industrials, entre ells l'empresa de congelats Maheso i han negat que hi hagi ex directius de Cacaolat entre ells.

Eneas Capital, que va presentar el seu interès fora de temps i no va complir el requisit de presentar avals a l'agost, també havia presentat oferta, però ha quedat descartada pel jutge.

stats