Economia 11/05/2012

Caixa Laietana haurà de finançar sola l'obra social

Toni Garganté / Joan Faus
2 min
Caixa Laietana haurà  de finançar sola l'obra social

BARCELONA / MADRID.Un dels efectes col·laterals de l'entrada de l'Estat al capital de Bankia serà la situació d'indefensió en què quedaran les set caixes que van formar el grup i que participaven en el capital de la matriu, Banco Financiero y de Ahorros (BFA). El Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) prendrà el 100% de la propietat de BFA, fins ara participada en un 52,1% per Caja Madrid i un 37,7% per Bancaja.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La resta del capital (un 10,2%) es reparteix entre les cinc caixes petites que es van afegir als acords per constituir Bankia. D'aquesta manera, Caixa Laietana -la quota catalana de l'entitat- mantenia abans del control públic un 2,1% de BFA. Aquest percentatge li permetia assegurar un pressupost mínim per a l'obra social, l'única activitat que ha quedat en mans de les caixes. Tot el negoci financer es va traspassar fa més d'un any a Bankia.

Fonts del sector van assegurar que la valoració que farà el FROB de les accions de Caixa Laietana i de les de Caja Rioja, Caja Segovia, Caja de Ávila, Caja de Canarias i també de les que estan en possessió de les dues grans (Caja Madrid i Bancaja) serà "pròxima a zero", de manera similar a la situació en què es van quedar les caixes fundadores d'Unnim i CatalunyaCaixa.

Més provisions

D'altra banda, el consell de ministres d'avui té previst demanar nous requeriments i provisions al sector bancari, que podrien situar-se entre els 30.000 i els 40.000 milions. Un d'ells serà l'augment de les dotacions dels actius immobiliaris sans, els que no són considerats dubtosos, per esvair els dubtes constants dels mercats.

Segons altres fonts financeres, l'actual provisió genèrica del 7% pels actius sans podria elevar-se fins al 30%, encara que podria diferenciar-se en tipus d'actiu: sòl, construcció o promoció. En el cas de Bankia, si la provisió fos del 30% per tots els actius suposaria un esforç addicional d'haver de separar 3.742 milions més, tenint en compte que la seva provisió genèrica del 7% va ser de 1.139 milions. En total, Bankia hauria d'assolir 4.881 milions en dotacions de crèdit sa.

stats