ECONOMIA
Economia 26/04/2012

La Caixa supera el 31% del capital d'Abertis però descarta presentar una opa

Explica que reduirà sense vendre accions la participació per sota del 30% en els proper tres mesos, després dels canvis accionarials a la participada d'infraestructures

Toni Garganté
1 min

BarcelonaL'efecte col·lateral dels canvis en el capital d'Abertis ha afectat a La Caixa, el seu principal soci. La sortida d'ACS, la constructora de Florentino Pérez, i l'entrada d'OHL a l'accionariat del grup d'infraestructures ha provocat un augment del nivell d'autocartera de l'empresa d'autopistes. L'autocartera és una bossa on les empreses mantenen accions de la pròpia societat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, els acords entre OHL i Abertis han fet augmentar el capital de l'autocartera fins el 10%. De forma automàtica, la participació de la resta de socis també ha augmentat proporcionalment. Això suposa que La Caixa ha passat de tenir una participació propera al 29% en drets de vot a incrementar-la fins el 31%. Al mercat espanyol, les empreses han de presentar una oferta de compra d'accions (opa) quan passen el topall del 30% en una participada.

D'aquesta forma, La Caixa ha enviat avui un fet rellevant a la Comissió nacional del mercat de valors (CNMV) en el que argumenta que no técap intenció de presentar cap opa, perquè segons el Reial decret 10066/2007 "disposa d'un termini de tres mesos per reduir l'atribució de drets de vot d'Abertis per sota del 30%" per evitar la formulació d'una opa. OHL preveu tenir tancada l'operació amb Abertis al juliol, segons informa efe.

Això vol dir que sense fer res, Abans que acabi juliol l'autocartera d'Abertis baixarà altra cop i La caixa tornarà a tenir una participació per sota del 30%. La Caixa comptava a 31 de desembre passat amb el 27,4% d'Abertis en drets econòmics, i dels voltants del 29% en drets polítics (drets de vot).

stats