Economia 19/04/2012

CaixaBank s'ofereix a negociar amb els clients que tenen participacions preferents

El conseller delegat, Joan Maria Nin, reconeix que aquest producte s'ha convertit en "un problema per tot el sistema financer espanyol"

Toni Garganté
2 min
El president i el conseller delegat de CaixaBank, Isidre Fainé, i Juan María de Nin, respectivament, abans de la junta general d'accionistes / EFE

BarcelonaEl president de CaixaBank, Isidre Fainé, s'ha ofert al principi del seu discurs a la junta d'accionistes d'avui a buscar solucions pels tenidors de participacions preferents, un producte financer perpetu que es va vendre en les oficines de tots els bancs i caixes fins el 2010. "Sabem, que hi ha un grup de clients que no està d'acord amb les solucions trobades" amb les participacions preferents. Estem disposats a fer el que calgui perquè els clients estiguin contents".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De forma prèvia, el màxim responsable de CaixaBank ha remarcat l'acceptació del 98,4% del volum dipositat en aquest producte a la conversió en accions i bons de la pròpia entitat. Al torn de preguntes de la junta realitzada al recinte firal de L'Hospitalet i que ha durat més de tres hores, fins a quatre accionistes han expressat les seves queixes sobre aquest tipus de producte financer, especialment respecte la conversió de les preferents a 10 anys vista, i un altra accionista s'ha mostrat satisfeta. El conseller delegat, Joan Maria Nin ha reconegut que les preferents "són un problema de tot el sistema financer espanyol", perquè hi ha hagut un canvi de normativa que ha fet que aquests productes de renda fixa, ara cotitzin. "no som nosaltres les entitats financeres les que hem canviat les regles de joc, però ens hi hem adaptat".

Nin, visiblement enfadat, ha afegit "que no hi ha hagut falta de sensibilitat", perquè "vam ser els únics que ara fa dos anys vam pujar la remuneració de l'euríbor més tres punts bàsics a un tipus del 3%, perquè vam veure que les coses ja no eren igual". A més, abans de la conversió finalment feta, "hem donat liquiditat als clients que ho han volgut pel 100% del valor d'aquests instruments".

Per la seva banda, Fainé ha assegurat que "fa 13 anys hi havia molta gent que volia ser accionista de La caixa, i les preferents era una manera de ser-ho. Això si, el món canvia. Hem hagut de fer front a aquest tema oferint una cosa millor del que teníem, perquè la solució trobada se li paga una mica més d'interès i que tothom cobrarà els seus diners. Si algú necessita liquiditat no hi ha cap problema, però s'ha d'entendre el que passa".

stats