POLÍTICA
Economia 18/05/2013

Caja Madrid va prestar el 2004 a Blesa 421.000 euros incomplint la Llei de Caixes

Hauria d'haver tingut l'autorització de la Comunitat de Madrid perquè era membre del consell d'administració de l'entitat que li prestava els diners

Efe
2 min
L'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa.

BarcelonaCaja Madrid va concedir el 2004 un préstec de 421.000 euros al seu president, Miguel Blesa, incomplint el que disposa la Llei de Caixes, que exigeix la "prèvia autorització expressa" de la Comunitat de Madrid perquè els membres del Consell d'Administració obtinguin un crèdit. Així es desprèn de la documentació aportada per la pròpia caixa el passat 15 de febrer al jutge Elpidio José Silva, segons la qual el préstec es va concedir mitjançant escriptura pública el 30 de novembre de 2004, mentre que l'autorització del Govern regional no va arribar fins al 27 de desembre del mateix any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'article 56.1 de la Llei 4/2003 de Caixes d'Estalvis de la Comunitat de Madrid estableix que els consellers d'aquestes "no podran obtenir crèdits, avals ni garanties de la caixa (...) sense prèvia autorització expressa del Consell d'Administració de la caixa i de la Conselleria competent de la Comunitat de Madrid".

Aquest no va ser l'únic préstec que Blesa va obtenir de l'entitat que presidia, que vaingressar dijous a la presó però en va sortir encara no un dies després en ingressar els 2,5 milions d'euros de fiança. Està inculpat en la causa que investiga un préstec fallit de 26,6 milions a l'expropietari del Grup Marsans Gerardo Díaz Ferrán, també conseller de Caja Madrid. Així, el 21 d'abril de 2008 l'entitat li va atorgar un crèdit de 275.000 euros, per al qual Blesa va aportar com a garantia un habitatge taxat en 540.116 euros.

900 milions en préstecs als consellers

Un informe pericial de la consultora KPMG incorporat a la causa assenyala que "es tracta d'una pràctica habitual la concessió per la caixa de crèdits als consellers de Caja Madrid o entitats controlades per aquests mateixos". De fet, a data de 31 de desembre de 2008, Caixa Madrid tenia concedits préstecs als seus consellers per més de 900 milions d'euros, segons la llista que la caixa va remetre en aquestes dates a la Conselleria d'Hisenda de la Comunitat de Madrid.

El gruix d'aquesta quantitat -812,6 milions- corresponia a crèdits atorgats a José Manuel Fernández Norniella en la seva qualitat de conseller d'Iberia, ja que els destinataris eren Iberia Líneas Aaéreas de España SA i Telvent Git S.A.

Díaz Ferrán -que entre 2003 i 2010 va arribar a obtenir préstecs de 131 milions- disposava en aquesta data de més de 43 milions en crèdits, concedits a les societats Holdisan Inversiones, Hotetur Club i Newco Airports Services, la seva dona Raquel Santamaría il seu fill Gerardo. A la llista també figuren amb quantitats importants l'exconseller Ramón Espinar (24 milions) i els exvicepresidents José Antonio Morán Santín i Estanislao Rodríguez-Ponga (18,7 i 5,3 milions, respectivament), mentre que Blesa tenia concedits al seu favor crèdits per import de 306.000 euros.

stats