Economia 19/12/2014

Calvin Klein, Armani, Ikea, Apple...: desbandada de multinacionals de Rússia per la crisi del ruble

El pànic per la caiguda de la divisa s'estén entre cada cop més empreses

Ara / Agències
3 min

Barcelona / MoscouLa incertesa sobre el futur del ruble, que s'ha devaluat en més d'un 50% en pocs mesos, ha obligat moltes companyies multinacionals de tots els sectors, des del tèxtil fins a l'automoció, a suspendre temporalment els subministraments a Rússia per no patir pèrdues.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

També BNS Group, la corporació que dirigeix a Rússia les cadenes de roba Calvin Klein, Armani Jeans, Michael Kors i Topshop, s'ha sumat als seus competidors a l'hora de cessar els subministraments. Alguns mitjans russos apuntaven que Inditex també s'ha retirat del país, però la companyia ho ha desmentit al diari 'Sputnik'.

El director general de la filial russa de Topshop, detallista tèxtil britànic que opera a 37 països, ha explicat al diari 'Vedomosti' que la decisió està motivada per les fortes oscil·lacions que ha patit la moneda russa en l'última setmana. "El preu de cost és virtual, perquè ningú sap amb quina cotització fer els comptes", ha apuntat l'executiu en relació al problema amb què s'han trobat els importadors que adquireixen les seves mercaderies en dòlars i euros.

Fa tres dies, en una jornada que alguns ja han batejat com el dimarts negre, el ruble va perdre el 25% del seu valor i va aconseguir marques històriques negatives en la seva cotització davant el dòlar i l'euro. Encara que la moneda russa va recuperar de seguida les seves posicions de començaments de la setmana, el pànic es va apoderar tant de les empreses com dels consumidors, que van comprovar la rapidesa amb la qual les seves inversions i estalvis poden convertir-se en paper mullat.

"Els preus han pujat molt. No comprar gairebé res ja et deixes la meitat del sou. La carn, els lactis, el peix, tots els aliments han pujat de preu. Tot ha pujat menys el sou. Ni pujarà. Estem sobrevivint", es va queixar a Efe Olga, cuinera de professió. No obstant això i amb la notable excepció dels aliments, els preus de la majoria dels béns importats amb prou feines havien patit canvis en els darrers mesos malgrat una continuada caiguda del ruble des de començaments de l'any, especialment pronunciada a partir del mes d'octubre.

Molts russos, sobretot en les pròsperes ciutats de Moscou i Sant Petersburg, s'han llançat aquesta setmana a gastar els seus estalvis per avançar-se a la pujada de preus generalitzada que tothom ja dóna per feta. Les prestatgeries de les grans superfícies d'electrodomèstics com M-Video o Techno-Sila han quedat literalment buides en només tres dies, com ha pogut comprovar Efe.

La multinacional sueca Ikea, que va anunciar a mitjans de la setmana una pujada de preus a partir de demà, va suspendre ahir la venda de mobles de cuina i electrodomèstics a les seves botigues de Rússia davant l'excés de demanda.

Els principals fabricants d'automòbils, entre ells el gegant General Motors, i també la majoria dels concessionaris han anat més lluny i han paralitzat totes les vendes a Rússia, segons ha constatat el prestigiós diari 'Kommersant'. La suspensió dels subministraments i vendes, en plena campanya nadalenca, podria prolongar fins a principis del proper mes de gener si continua la incertesa en els mercats de divises.

No obstant això, les autoritats russes asseguren que el ruble, que es mou al voltant dels 60 dòlars des de fa tres dies, segueix molt infravalorat fins i tot després de recuperar tot el que havia perdut al començament de la setmana. Tot i que la caiguda en els preus del petroli, les sancions d'Occident a Moscou per la crisi d'Ucraïna i la mala situació econòmica de Rússia han esperonat la depreciació de la moneda, el Kremlin considera que la moneda s'enfortirà en les pròximes setmanes.

stats