TRIBUNALS
Economia 09/09/2016

Els Carceller eviten la presó amb una multa històrica

Paguen 55 milions d’euros, a més de la restitució de les quantitats defraudades a Hisenda

Dani Sánchez Ugart
3 min
Demetrio Carceller Coll va arribar en UVI mòbil i en cadira de rodes als jutjats de l’Audiència Nacional de Madrid, acompanyat del seu fill, Demetrio Carceller Arce.

MadridResolució definitiva per a un dels judicis per frau fiscal més grans que es recorden a la història d’Espanya. Els propietaris de la cervesera Damm, Demetrio Carceller Coll i el seu fill, Demetrio Carceller Arce, han acceptat pagar 92,4 milions d’euros a canvi d’evitar la presó, després d’arribar dilluns a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció, que ahir va ser rubricat a l’Audiència Nacional. El patriarca dels Carceller aconsegueix així evitar la presó, malgrat que accepta ser un dels principals defraudadors de la hisenda pública espanyola. A canvi pagarà una multa sense precedents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministeri fiscal demanava per a ells inicialment penes de presó que superaven els 60 anys entre tots dos, però va accedir a transformar les condemnes en multes substitutòries que els permeten evitar ser empresonats. Carceller Coll ja ha satisfet les quantitats defraudades, segons la Fiscalia, tot i que finalment no ha pagat 72 milions, com apuntaven els primers informes d’Anticorrupció, sinó la meitat, 36milions. El motiu és que s’ha acreditat que l’altra meitat corresponia a la seva dona, en estar casats en règim de guanys. Però el procediment no es va dirigir contra la dona de Carceller Coll, per això la quantitat que ha de pagar es redueix. De retruc, la meitat del frau a hisenda queda sense rescabalar.

Així, a més del pagament dels 36milions defraudats (que inclouen també els recàrrecs d’interessos per no haver pagat a temps), la multa final que han d’abonar els condemnats suma 55,65 milions d’euros, segons va informar la Fiscalia. La suma de les quantitats restituïdes i la multa són els 92,4 milions, molt per sobre, per exemple, dels 56 milions d’euros entre multes, impagaments i recàrrecs que va satisfer Leo Messi el 2014. Aleshores el jugador blaugrana es va convertir en el primer contribuent a la hisenda espanyola, així que, previsiblement, Carceller Coll ho serà enguany.

A diferència del futbolista, que va ser condemnat a 21 mesos, els dos empresaris han tingut condemnes de presó molt baixes, tot i que han defraudat més diners. El motiu, segons justifica la Fiscalia, és que s’ha aplicat el Codi Penal vigent quan es van cometre els delictes, ja que és “el més favorable per als acusats”. D’aquesta manera cap de les condemnes pels diferents delictes acceptats pels acusats supera l’any de presó. Això, sumat al fet que ja s’han satisfet les quantitats defraudades, ha fet possible convertir les diverses penes en multes. Aquestes sancions s’han fixat en la quantitat màxima que marca la llei “atenent la capacitat econòmica dels condemnats”.

Carceller Coll accepta la culpabilitat per 13 delictes contra la hisenda pública, en relació a l’IRPF del 2003 al 2007, a l’impost de patrimoni en els mateixos anys, i a l’impost de successions del 2006. Segons la Fiscalia, el frau s’allargava des dels anys 90, però els exercicis anteriors han prescrit i no es poden perseguir. El president de Damm, Demetrio Carceller Arce, va ser “cooperador necessari” en quatre d’aquests delictes, segons la Fiscalia.

El procediment contra Carceller es va iniciar l’any 2009. Pretenia esbrinar -com s’ha acreditat- que el condemnat va fingir que vivia fora d’Espanya, a Portugal i el Regne Unit, per “eludir les seves obligacions tributàries a Espanya”, segons Anticorrupció. Durant la investigació va quedar acreditat que Carceller residia en un municipi de la serra de Madrid i que “era titular d’un ingent patrimoni que tenia ocult rere diverses estructures fiduciàries radicades en tercers països”, la majoria dels quals considerats paradisos fiscals. Per cadascun dels delictes, s’atribueix una pena d’entre 6 mesos i 9 mesos de presó per a Carceller Coll i d’entre 4 mesos i 15 dies per a la resta de condemnats.

Entramat societari

“La sentència destaca per condemnar penalment un dels casos de més gran import de frau fiscal comesos a Espanya per omissió del pagament d’impostos corresponents a una sola persona física fent servir com a model defraudatori la deslocalització de la seva residència”, va ressaltar la Fiscalia.

El mecanisme que feia servir Carceller Coll per ocultar els seus béns partia de societats radicades a Panamà, Luxemburg o les Antilles Neerlandeses. El condemnat feia veure que no vivia a Espanya adoptant “nombroses precaucions”, segons el fiscal, com ara “evitar freqüentar restaurants o llocs d’oci, fer els seus pagaments en efectiu o delegar accions en el seu fill Demetrio Carceller Arce o altres”.

L’operació d’ocultació més important de Carceller, segons la Fiscalia, fa referència a les accions de la cervesera Damm, situades en part a la societat holandesa Seegrund, participada únicament per una altra empresa del mateix país, mentre que una segona part de les accions recau en una societat de Madeira. Un tercer paquet d’accions eren a la petroliera Disa. I les accions de Disa estaven en mans d’una altra societat de les Antilles.

stats