ASSEGURANCES
Economia 20/06/2012

Catalana Occident compra Groupama per 404 milions

Vicenç Moliné
2 min
Josep Maria Serra en una fotografia de l'any 2002.

BARCELONA.El grup assegurador Catalana Occident va tancar ahir la compra del 100% de la filial espanyola de l'asseguradora francesa Groupama. L'acord, segons va comunicar l'empresa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors, es va valorar en 404,5 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb la compra, Catalana Occident es quedarà el 49% de les accions de Groupama i el 51% restant anirà a parar a mans d'Inocsa, la matriu de Catalana Occident. El grup assegurador català, però, mantindrà una opció de compra sobre aquestes accions d'aquí tres anys.

Catalana Occident, que va obtenir 210 milions d'euros de beneficis l'any 2011, assolirà una facturació d'uns 4.100 milions d'euros i es convertirà en la sisena asseguradora per volum de negoci a Espanya, segons dades del mateix any.

Amb els mil treballadors de Groupama a Espanya, el grup assegurador català controlat per la família Serra arribarà a tenir 6.800 empleats. Tot i que Catalana Occident es planteja aprofitar els avantatges del creixement del volum del grup i les sinergies resultants de l'operació, ha assegurat que pensa mantenir la gestió de Groupama separada de Catalana Occident, així com mantenir la seva estructura jurídica actual.

Diversificació del negoci

El grup presidit per Josep Maria Serra va acompanyar la compra d'un comunicat en què assenyalava que l'adquisició de Groupama, que l'any 2011 va facturar 940 milions i va tenir uns beneficis de 43,1 milions d'euros, "millorarà la diversificació del negoci, augmentarà el pes del negoci tradicional sobre l'assegurança de crèdit i suposarà una plataforma de gran potencial de creixement i rendibilitat futura".

Groupama aportarà al grup amb seu a Sant Cugat un important volum de negoci en el sector de les assegurances d'automòbils i multiriscos, les dues especialitats de l'asseguradora d'origen francès.

En el primer sector, que representa el 38% del negoci assegurador de Groupama, convertirà Catalana Occident en la cinquena asseguradora d'Espanya, amb un 6,5% de quota de mercat.

L'altre sector amb més pes a Groupama és el d'assegurances multiriscos, que representen un 29% del seu negoci. Ara Catalana Occident controlarà el 10,8% d'aquest mercat a Espanya, i es convertirà en la segona asseguradora a escala estatal.

A més, Groupama aportarà a Catalana Occident les seves assegurances de vida, que representen el 15% del seu volum de negoci.

Catalana Occident, que està a l'espera de rebre l'autorització de la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions i de la Comissió Nacional de Competència per materialitzar la compra, va assegurar que l'operació la consolidarà com a "assegurador independent i de referència a Espanya en el mercat familiar i de pimes".

stats