Economia 16/12/2011

Catalunya augmenta l'endeutament durant el tercer trimestre de l'any fins als 39.268 milions d'euros, un 19,7% del PIB

És el segon territori més endeutat de l'Estat. Tot i l'augment, el ritme d'endeutament s'ha frenat, igual que ha passat a la majoria de comunitats autònomes

Acn
1 min

MadridL'endeutament de Catalunya ha estat de 39.268 milions d'euros en el tercer trimestre de l'any, un 19,9% del PIB, segons xifres del Banc d'Espanya. Tot i l'augment, el ritme d'endeutament s'ha frenat, igual que ha passat a la majoria de comunitats autònomes, si es tenen en compte les xifres que ha presentat l'entitat bancària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, si pel juny les comunitats autònomes tenien un passiu equivalent al 12,5% del PIB, a finals de setembre la xifra ha estat del 12,6. Augmenta, però, a un ritme menor del que ho havia fet des del 2008. En termes absoluts, les comunitats deuen 135.150 milions d'euros, mentre que la xifra del conjunt de l'Estat és de 706.340. Des del 2008 que el deute de les comunitats autònomes no creixia tan a poc a poc, però continua creixent. El País Valencià, la regió més endeutada de l'Estat, devia a finals del tercer trimestre l'equivalent al 19,9% del PIB, una xifra dues dècimes inferior a la del segon trimestre.

Segons, per darrera del País Valencià

Catalunya li va just al darrere, amb un endeutament a finals de setembre del 19,7% del PIB, 39.268 milions d'euros. En aquest cas la xifra és tres dècimes superior a la registrada a finals de juny, que era d'un 19,4%. L'endeutament del setembre del 2011 ha estat superior, també, al del setembre del 2010.

No totes frenen

En canvi, la tercera comunitat més endeutada, Castella-la Manxa, no ha aconseguit frenar l'endeutament, que ha pujat gairebé un punt entre el juny i el setembre, fins al 18,3% del PIB. Una xifra sensiblement superior al 15,6% de fa un any.

A les Illes Balears, en canvi, sí que hi ha un reflex clar de la política d'austeritat del govern autonòmic, que ha fet retrocedir el deute fins als nivells de principi d'any, un 16,8% del PIB.

stats