Economia 26/04/2011

Hisenda diu que el fons de competitivitat no arribarà als 1.450 milions d'euros

Fonts del ministeri d'Economia han explicat que el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, s'ha equivocat quan ha dit que demà es coneixerà quan es cobrarà el fons de competitivitat i han indicat que aquest assumpte no està ni en l'ordre del dia i només se'n parlarà si alguna autonomia ho posa sobre la taula. Ocaña ha advertit que en cap cas Catalunya podrà incloure els diners als pressupostos si no els ha cobrat abans, una solució que defensava Artur Mas

Miquel Codolar
2 min

MadridFonts del ministeri d'Economia han desmentit al secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, que havia anunciat que durant la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de demà a la tarda es coneixerà la posició definitiva del govern espanyol respecte el cobrament del fons de competitivitat per part de Catalunya, uns diners que si es cobressin aquest any facilitarien al Govern reduir el dèficit fins a l'1,3%, tal i com li exigeix el govern espanyol. Les mateixes fonts han dit que havia estat un error del secretari d'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per altra banda, Ocaña ha afegit que la quantitat del fons de competitivitat és inferior als 1.450 milions d'euros. "La xifra no ha sortit de nosaltres i no es correspon amb una referència que jo pugui tenir", ha exposat abans de recordar que "el primer any d'aplicació la quantitat va ser molt inferior". Pel que fa a la possibilitat apuntada per el president del Govern, Artur Mas, en una entrevista a l'ARA que el govern espanyol permetés incloure el fons de competitivitat als pressupostos encara que no els hagués cobrat, Ocaña ha dit que "un no es pot apuntar ingressos que no té, i sobre això no hi ha res a discutir".

"No seria just que jo adelanti l'opinió del govern"

Ha explicat que a la reunió de demà que aplega als consellers d'Economia de totes les autonomies es tractaran dues qüestions "fonamentals". La primera és l'aprovació del camí d'estabilitat pressupostària pels propers tres mesos proposant a les autonomies que es ratifiquin en els objectius de reducció del dèficit. La segona serà un examen als plans de reequilibri presentats per algunes autonomies com Catalunya, del que no ha volgut dir res fins demà perquè "no seria just que jo avanci l'opinió del govern". En aquest punt, ha destacat que pel que fa a les negociacions "seguim treballant, hem progressat amb moltes autonomies, amb alguns aspectes també amb Catalunya". Segons Ocaña, del que no es parlarà al CPFF és del sostre de despesa perquè "seria prematur".

L'Estat redueix el dèficit un 20% respecte el 2010

L'Estat va tancar el primer trimestre d'enguany amb un dèficit de 6.900 milions d'euros en termes de comptabilitat nacional, segons les dades de l'avançament de l'execució pressupostària que ha presentat aquest dimarts Ocaña. Aquest desequilibri equival a un 0,64% del PIB i és inferior en un 20% al del mateix període del 2010, quan l'Estat va presentar un dèficit del 0,82% del PIB. Ha destacat que s'estan complint els objectius de reducció del dèficit.

stats