Economia 14/07/2016

Catalunya té la meitat del negoci del capital risc espanyol

Catalunya és alhora motor i imant del negoci del capital risc espanyol

Júlia Manresa
3 min
Catalunya té la meitat del negoci del capital risc espanyol

Les empreses tecnològiques catalanes es mantenen dalt de tot del podi de l’activitat del capital risc a Espanya. Si el 2015 només les start-ups de Catalunya van captar tanta inversió com la que va concentrar tot l’Estat el 2014, aquest primer semestre del 2016 el ritme no afluixa. De les dotze principals operacions d’inversió en companyies en fases inicials que s’han dut a terme aquests primers sis mesos de l’any, sis van ser empreses amb seu al Principat, segons l’últim informe de l’Associació Espanyola de Capital, Creixement i Inversió (ASCRI). A més, Catalunya és alhora motor i imant del negoci del capital risc espanyol: en set d’aquestes dotze operacions hi ha participat un fons d’inversió amb seu a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’informe semestral d’aquesta associació radiografia l’estat de la inversió a Espanya en el conjunt dels sectors, però no separa el volum d’inversió per comunitats autònomes. Tot i això, l’estudi recull les dotze principals operacions per volum, d’entre les quals destaquen les rondes tancades per companyies com Job&Talent, Stat Diagnostica, Salupro, ABA English, iContainers o Holaluz. D’aquestes sis, la biotecnològica Stat Diagnostica i les tres últimes són catalanes.

Stat Diagnostica va captar 25 milions d’euros aquest abril, ABA English va ampliar capital per valor de 10,5 milions i iContainers en va aconseguir 6. A més, aquest balanç del primer semestre inclou Corner Job, la plataforma per trobar feina impulsada pels fundadors de Wallapop que va captar 10 milions només per començar ara fa quatre mesos. Però, a més, aquesta setmana Corner Job ja ha aconseguit una segona ronda d’inversió per valor de 22,5 milions que no queda comptabilitzada en aquest recompte.

No són només les empreses catalanes les que capten diners. Els fons amb seu a Catalunya també són dels més actius del conjunt de gestors de capital risc. En aquestes dotze operacions principals del semestre s’hi van implicar set fons catalans, set de madrilenys i vuit d’internacionals. Els catalans, però, destaquen per la seva activitat diversificada i per protagonitzar les poques inversions des d’Espanya a l’estranger. Les dues úniques operacions amb empreses estrangeres -BeMyEye i ChannelSight- han sigut liderades pel fons barceloní Nauta Capital VC Partners.

En el conjunt de l’Estat, es van invertir 155 milions d’euros en un total de 222 operacions.

La importància del capital estranger

Per la seva banda, els gestors internacionals van invertir 65 milions d’euros al sector, però només en onze operacions de les 222. Tanmateix, la seva implicació és clau en les operacions de més volum, perquè com més capital es necessita, menys capacitat hi ha entre els fons nacionals per cobrir les rondes.

La falta de múscul dels inversors nacionals es fa notar en l’anomenat private equity, que es diferencia del venture capital (capital risc) precisament perquè es tracta de fons amb més diners que aposten per projectes més madurs. Les entitats internacionals han invertit menys aquest primer semestre que en el mateix període de l’any anterior, però la seva presència guanya pes com més grans són les operacions. Entre les primeres inversions de private equity d’Espanya hi consten fons com The Carlyle Group, TA Associates, Portobello i Black Toro.

En total, la inversió en empreses més madures ha mogut 579 milions d’euros a tot l’Estat, dels quals el 374 són nacionals i 205 internacionals. Mentre la inversió dels fons espanyols ha crescut un 48%, l’estrangera cau un 58% respecte del mateix període del 2015.

stats