BALANÇA COMERCIAL
Economia 05/07/2012

Catalunya ja ven més a l'exterior que a la resta de l'Estat

La balança comercial entre Catalunya i Espanya està canviant. Per primera vegada a la història, les exportacions a altres països van suposar l'any passat el 52,9% mentre que a Espanya van ser del 47,1%.

Pere Martí
2 min
LA INTERNACIONALITZACIÓ DE L'ECONOMIA CATALANA
 El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d'Economia,  Andreu Mas-Colell, van assitir a la fira BIO de Boston per promoure la internacionalització de les empreses catalanes.

BARCELONA.Les bases sobre les quals s'ha basat la relació entre Catalunya i Espanya estan canviant, no només en l'àmbit polític sinó també en l'econòmic. Per primera vegada en la història recent, Catalunya ja ven més a la resta del món que a Espanya. Les exportacions a altres països van suposar el 2011 el 52,9%, mentre que a la resta de l'Estat van ser del 47,1%. I, també per primer cop, el 2011 l'economia catalana va obtenir un superàvit comercial en els seus intercanvis internacionals de l'1,8% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un informe del govern català constata que l'evolució del comerç exterior de Catalunya s'ha caracteritzat per un estancament de les vendes interregionals cap a la resta del territori de l'Estat, mentre que en els últims anys les exportacions internacionals han guanyat pes. "Aquest procés ha causat un fort canvi en la composició del saldo exterior català", constata l'executiu que presideix Artur Mas, a partir de dades extretes de l'Idescat. Segons les dades del PIB pel que fa a la demanda, l'any 2000 el saldo comercial amb Espanya representava el 12,2% del PIB català, mentre que el dèficit comercial amb l'estranger equivalia al 4,9% del PIB. El 2011 el dèficit comercial estranger de béns es va reduir un 12%, i aquest comportament va permetre que per primer cop l'economia catalana obtingués un superàvit comercial en els seus intercanvis internacionals de l'1,8% del PIB. Aquest superàvit es va sumar al que manté amb els intercanvis amb la resta de l'Estat, que el 2011 va ser del 2,2% del PIB, de manera que el saldo comercial total va generar un superàvit del 4%.

Demanda mundial

La Generalitat destaca que la dinàmica internacional de les importacions va ser el 2011 "molt positiva, amb un creixement en termes reals del 7,5%, cosa que demostra que l'economia catalana està guanyant mercat gràcies a la reorientació gradual de les seves exportacions cap a mercats més expansius fora de la Unió Europea". Les dades de què disposa la Generalitat per aquest any confirma el canvi de tendència de la balança comercial exterior catalana, que amb la crisi i la recessió espanyola "ha accentuat el transvasament de les vendes cap a la demanda mundial".

Mas va aprofitar aquestes dades durant la sessió de control al Govern que ahir es va fer al Parlament per afirmar: "Depenem cada vegada més del que passa al món i cada vegada menys del que passa a Espanya". El president va subratllar que en termes econòmics es tracta d'una dada molt positiva perquè demostra que l'economia catalana "és capaç de ser competitiva al món" malgrat la crisi, i depèn menys del mercat espanyol, que està en una situació "clarament delicada". També va posar les dades com a exemple de la necessitat i la utilitat de la política exterior de la Generalitat.

stats