MERCAT DE TREBALL
Economia 18/12/2014

Catalunya lidera les rebaixes de sous, que fa 18 mesos que cauen

Els experts avisen que sense més productivitat no augmentaran

Elena Freixa
2 min
Evolució sous a Catalunya

BarcelonaEl mercat de treball es recupera i crea llocs de treball. Això, amb l’estadística a la mà, és tan cert com el fet que molts d’aquests nous contractes ofereixen sous més baixos que en anys anteriors. Els costos laborals a Catalunya van caure un 2% durant el tercer trimestre i, segregant només els costos salarials (que corresponen als sous), el descens va ser de l’1,7% respecte a un any enrere. La xifra final es va situar en 1.887,8 euros al mes per treballador, segons dades de l’INE.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquest, ja són cinc els trimestres consecutius en què els sous van a la baixa. A més, Catalunya experimenta una de les reduccions més fortes entre les comunitats autònomes, només per darrere del País Valencià, on la caiguda va arribar al 2,2%, fins als 1.568 euros mensuals per treballador.

La moderació dels costos salarials, i, per extensió, laborals, està actuant amb més força a Catalunya que no pas al conjunt d’Espanya durant els últims trimestres. Mentre que els sous dels treballadors catalans van caure un 1,7% entre el juliol i el setembre, al conjunt de l’Estat la rebaixa va ser de només una dècima, fins a situar-se en 1.800,4 euros.

La devaluació salarial més aguda es pot explicar en part pel fet que Catalunya lidera la creació d’ocupació a tot l’Estat des de fa uns quants trimestres i podria estar anticipant tendències que després s’observaran a la resta d’Espanya. En l’últim any (octubre 2013 - setembre 2014) s’han creat uns 69.000 llocs de treball nous, que equivalen a quasi un terç de tota la nova ocupació espanyola, segons l’Indicador Laboral Manpower, que ahir va presentar el catedràtic d’economia Josep Oliver.

Menys benestar

L’austeritat dels salaris ara mateix no és un procés que tingui data de caducitat. Segons Oliver, els sous només començaran a pujar a quan les empreses guanyin competitivitat. “El debat dels salaris s’enfoca malament -explica-. S’ha de conscienciar tothom que els sous no poden créixer com ho van fer en el passat, deslligats dels guanys competitius”. Segons aquest expert, Espanya purga ara l’augment “excessiu” dels salaris en els anys precrisi, que no se sustentava en l’economia productiva sinó en la bombolla.

A més, el catedràtic va recordar que formar part de l’euro impedeix fer una devaluació de la moneda per recuperar competitivitat, tal com s’havia fet històricament a Espanya en altres crisis. “D’aquesta crisi, en sortirem malament o en sortirem alemanys, perquè no hi ha alternativa”, va insistir Oliver. Va afegir que recuperar el nivell de benestar previ a les dues recessions consecutives encara requerirà anys, però va insistir que la millora de l’ocupació és cada cop més sòlida a Espanya.

El professor d’economia de la UPF Sergi Jiménez també defensa que la situació “escandalosa” que s’ha produït a Espanya en termes de caigudes salarials va per llarg. La precarietat salarial afecta sobretot els nous treballadors que ingressen al mercat laboral (els que ho fan per primer cop o els que surten de l’atur). En canvi, aquells que han pogut mantenir la feina durant els anys de crisi n’han sortit menys perjudicats en general. Malgrat tot, reconeix que la reforma laboral també ha facilitat rebaixes de sou en aquests casos.

stats