REORDENACIÓ FINANCERA
Economia 29/04/2012

CatalunyaCaixa, al millor postor

El Banc d'Espanya ha fixat l'1 de juliol com a data límit per privatitzar CatalunyaCaixa. El compte enrere s'inicia demà, quan el banc nord-americà Citi entregarà els balanços a la vintena de candidats.

Toni Garganté
2 min
CENTRE DE DECISIÓ
 Seu social de CatalunyaCaixa, a la Via Laietana de Barcelona. Un dels focus d'interès del procés de privatització de l'entitat financera és veure si manté el seu centre de decisió a Catalunya. La Generalitat voldria que fos així. Durant el mes de juliol se sabrà.

BARCELONAA partir de demà s'obre un termini de 15 dies durant el qual els bancs i fons d'inversió que hi estiguin interessats podran fullejar el compte de resultats de CatalunyaCaixa. CitiGroup, la filial de banca d'inversió de CitiBank, s'ha endut la responsabilitat de preparar el procés de venda de l'entitat que va agrupar ja fa un any els actius de les antigues caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa. El Citi repartirà dilluns el quadern de venda entre una vintena de candidats a l'adquisició, que ha d'enllestir-se l'1 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A mitjans de maig s'obrirà una segona etapa. Els bancs que vulguin presentar una oferta ho podran fer de manera no vinculant, cosa que significa que la podran retirar quan vulguin. El Banc d'Espanya, l'actual propietari de CatalunyaCaixa a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), decidirà posteriorment quines d'aquestes ofertes passen el tall.

La tercera etapa permetrà definir a partir de principis de juny quins dels candidats presenten oferta vinculant, amb tots els detalls i un pla de futur per a l'entitat que presideix Adolf Todó. Finalment, el banc regulador decidirà el guanyador. Tot això vol dir que les últimes dues setmanes de juny el ritme de decisions s'accelerarà. Aquest guió pot endarrerir-se, com de fet va passar amb la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM), adjudicada el 7 de desembre de l'any passat a Banc Sabadell, i després amb Unnim, que es va endur el BBVA.

Protagonistes

Fins i tot hi pot haver un segon retard, perquè després de gairebé cinc mesos de la primera adjudicació i de tres de la segona, ni el Sabadell ni el BBVA gestionen les entitats privatitzades. Una vegada més, els candidats són els mateixos, però amb menys interès pels que ja han participat en el procés de reestructuració del sector, als quals s'ha d'afegir CaixaBank -que ha comprat Banca Cívica- i Banco Popular -que ha fet el mateix amb Banco Pastor.

Això redueix els possibles protagonistes reals a Banco Santander i el seu participat Banesto, i KutxaBank. A vegades no hi ha cap correlació entre les ofertes que es presenten primer i les que acaben sent vinculants.

Fins i tot hi poden haver sorpreses d'última hora. El conseller delegat del Sabadell, Jaume Guardiola, va dir fa només tres dies que l'entitat podia estudiar una oferta per CatalunyaCaixa, malgrat el procés de digestió de la CAM.

stats