Economia 15/07/2011

CatalunyaCaixa i Unnim consideren que superen les proves d'estrès

Les dues entitats asseguren que no necessiten més capital

Redacció
2 min

BarcelonaCatalunyaCaixa considera que supera "amb comoditat" les proves d'estrès realitzades per l'Autoritat Bancària Europea (EBA) perquè el seu core capital arriba al 6,3% per a un escenari de màxima adversitat si es tenen en compte les provisions genèriques i la venda de les accions de Repsol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'entitat ha reaccionat així davant la comunicació dels resultats dels test de solvència als quals s'han sotmès 91 entitats europees i que suspèn CatalunyaCaixa en atorgar-li un capital de qualitat del 4,8%, quan el mínim exigit és un 5%, en un hipotètic escenari macroeconòmic advers durant el 2011 i el 2012.

En un comunicat, la caixa assegura que si a aquest 4,8% se li suma el 0,4% de l'efecte de la venda de les accions de Repsol el core capital arribaria ja al 5,2%, i que arribaria fins i tot al 6,3% si, a més, s'afegeixen les provisions genèriques (1,1%).

D'acord amb els resultats del test d'estrès, la caixa catalana ha assegurat que "no necessitarà capital addicional". Les autoritats espanyoles i els responsables de les caixes han criticat el format de les proves d'estrès ja que, a Espanya, no tenen en compte la provisió genèrica, conegut com el matalàs anticrisi de la banca.

En el cas de CatalunyaCaixa, l'autoritat bancària europea tampoc ha tingut en compte les desinversions realitzades en Repsol, que es van concretar el 19 de gener passat. Entre les actuacions que han portat l'entitat a millorar la seva solvència, l'entitat catalana destaca la venda del 50% de la companyia d'assegurances a Mapfre, la contenció de costos i les sinergies del procés de fusió. Aquesta caixa recorda a més que el seu pla de recapitalització permetrà arribar a un core capital per damunt del 10%, cosa que la situarà entre les entitats més capitalitzades del sector.

Mentrestant, Unnim ha reaccionat assegurant que "disposa de recursos suficients per fer front a les exigències mínimes de la ràtio de capital". Aquesta caixa es queixa que ls tests estrès de 2011 "s’han realitzat només en base al balanç de tancament de desembre de 2010, que cobreix un horitzó temporal de dos anys (2011 i 2012), i no té en compte les estratègies i les accions presents o futures de gestió de l’entitat".

stats