Consum
Economia 10/08/2011

CatalunyaCaixa adverteix del feble consum el 2011 que només arribarà al 0,9%

El consum familiar moderarà el seu ritme de creixement el 2011 des de l'1,2% fins al 0,9%, segons dades de l'entitat. L'informe destaca que l'ocupació descendirà un 0,2% en el conjunt de l'any, encara que moderarà el ritme de caiguda des del 2,3% de 2010.

Redacció
2 min

BARCELONA p { margin-bottom: 0.21cm; } Segons l'últim Informe sobre el consum i l'economia familiar del Servei d'Estudis de CatalunyaCaixa, el consum familiar moderarà el seu ritme de creixement el 2011 des de l'1,2% fins al 0,9%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els elements que es troben darrere de la desacceleració dels últims trimestres cal destacar la retirada de les mesures d'estímul fiscal i monetari, la continuïtat en l'atonia del mercat laboral i la major inflació, segons aquest informe.

L'informe destaca que el context per a les economies familiars continua sent complicat el 2011, ja que l'ocupació descendirà un 0,2% en el conjunt de l'any, si bé moderarà el ritme de caiguda des del 2,3% de 2010.

"Això suavitzarà la contracció de la remuneració d'assalariats, mentre que s'espera un avanç del PIB de l'1%, cosa que contribuirà a l'increment de l'excedent la renda dels treballadors no assalariats, assenyala l'entitat en la seva nota.

D'aquesta forma, els ingressos laborals aportaran menys renda a les famílies, agreujat amb un escenari de tipus d'interès més alcista que l'any anterior, amb l'Euríbor a 12 mesos fent la mitjana d'un valor pròxim al 2,1%, des de l'1,3% anterior.

A més, el procés d'ajust fiscal davant l'elevat dèficit públic assolit implica la retirada de les mesures d'estímul fiscal i l'aplicació d'altres de restrictives, el que suposarà un nou obstacle en les decisions de despesa familiar.

El resultat final serà un augment de la renda disponible del 2,9% nominal el 2011, segons les previsions d'aquest servei d'estudis.

En les decisions de despesa de les famílies segueix pesant la incertesa, vinculada a un mercat laboral feble amb una taxa d'atur que augmentarà aquest any cinc dècimes, fins al 20,6%.

Per contra la inflació seguirà pujant i els preus han accelerat el seu augment, de l'1,8% el 2010 al 3,2% previst per al conjunt d'aquest any.

Amb aquests elements, la taxa d'estalvi es moderarà de forma suau, passant del 13,1% al 12,0%, xifra encara per sota de la mitjana dels anys previs a la crisi (mitjana de l'11,2% en el període 2004-2007).

stats