ENTITATS FINANCERES
Economia 06/01/2011

CatalunyaCaixa demanarà 1.000 milions més al FROB

L'entitat hauria assolit un preacord amb el Banc d'Espanya per dur a terme l'ampliació durant el primer trimestre

Efe
2 min

BarcelonaCatalunyaCaixa ampliarà en 1.000 milions més el recurs a les ajudes del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) per continuar la reestructuració de l'entitat d'estalvi. La caixa que dirigeix Adolf Todó i que és fruit de la fusió de Caixa Catalunya amb les de Manresa i Tarragona ja ha assolit un preacord amb el Banc d'Espanya per dur a terme aquesta ampliació durant el primer trimestre del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Finalment el Banc d'Espanya ha desestimat la petició de Todó que aquesta ampliació tingués un format de línia de crèdit, per disposar d'ella de forma progressiva, i haurà d'acceptar la totalitat dels préstecs del FROB d'una sola vegada. Portaveus de CatalunyaCaixa consultats sobre això han assegurat que desconeixien si finalment s'havia pres una decisió en el sentit d'acudir a la segona ronda del FROB.

Quan el novembre de l'any 2009 va transcendir que la nova entitat fruit de la fusió demanaria al FROB 1.500 milions, CatalunyaCaixa ho va negar taxativament però al final va acabar sol·licitant 1.250 milions. El juliol de l'any passat CatalunyaCaixa ja va aprovar l'emissió de participacions preferents convertibles en quotes participatives per valor de 1.250 milions d'euros, que va subscriure "de forma exclusiva" el FROB. L'avantatge de la nova aportació és que la seva aprovació ha de ser molt més àgil, ja que en principi, en ser una ampliació de les ajudes ja rebudes, requerirà menys tràmits burocràtics.

En canvi, CatalunyaCaixa i la resta d'entitats que acudeixin a aquesta nova ronda d'ajudes del FROB per a la reestructuració general del sistema financer hauran de pagar un tipus d'interès superior per aquests fons, pel fet d'haver-se modificat la situació de mercat.

Es calcula que les entitats que rebin la segona ronda del FROB hauran de pagar un tipus d'interès que rondarà el 10%, en lloc del 7,5% de la primera fase. Precisament aquesta circumstància està fent dubtar els responsables d'una altra caixa catalana fusionada, Unnim, si demanar els 150 milions que estan estudiant per acudir a la segona ronda d'ajudes del FROB.

Una altra dificultat d'aquesta segona ronda és que el sector espera que el Banc d'Espanya obligui a nous ajustos, que es traduirien en tancaments d'oficines a les entitats que s'acullin al paquet d'ajudes. En tot cas, ja es descarta que fins i tot aquesta ampliació del FROB, que serviria per passar els nous tests d'estrès que prepara el Banc d'Espanya, no sigui suficient i que desemboqui per a tot Espanya en una segona onada de fusions que fins i tot podrien portar a combinacions de caixes amb bancs, a través de la fórmula d'allò que es denomina en el nou marc legal "activitat indirecta", i que suposa que la caixa traspassa a una fitxa bancària els seus actius, el seu personal i la seva xarxa d'oficines.

Segons els resultats del tercer trimestre de l'any 2010, la liquiditat disponible a final de setembre de CatalunyaCaixa arribava als 5.325 milions d'euros, import que, per si mateix, permetria cobrir tots els venciments d'emissions que es produiran el 2010 i 2011. El Banc d'Espanya també ha limitat les ofertes agressives per captar passiu d'aquelles caixes o bancs que es puguin beneficiar del FROB, cosa que afectarà la política comercial de CatalunyaCaixa. El benefici atribuït després d'impostos de CatalunyaCaixa puja a final del tercer trimestre de l'any passat a 113,8 milions d'euros, un 1,0% superior en comparació amb l'agregat de les tres entitats per al mateix període del 2009, i gràcies a la seva política comercial va captar des de la fusió 50.000 nous clients i un total 2.100 milions d'euros.

stats