INDÚSTRIA
Economia 14/02/2016

Celsa estudia tancar plantes

La metal·lúrgica busca fórmules per fer front al deute de 2.700 M€ que manté amb la banca

Albert Vidal
3 min
Celsa estudia tancar plantes

BarcelonaLes negociacions avançades per l’ARA entre Celsa i la banca per redissenyar el pla de negoci de la metal·lúrgica catalana s’allarguen ja unes setmanes i sobre la taula de la sisena empresa catalana per facturació hi ha tot d’escenaris difícils. Segons ha pogut saber aquest diari, el tancament d’alguna de les seves plantes és una de les possibilitats de què s’ha parlat en les reunions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’actual negociació no va estar forçada per cap factor d’urgència. Celsa té un deute pròxim als 2.700 milions d’euros, però, des del refinançament pactat amb la banca creditora el 2013, l’empresa ha fet front a tots els seus deures de pagament amb els bancs. També ho va fer l’any passat i la perspectiva és que aquest 2016 torni a complir amb els terminis pactats. En declaracions a l’ARA, l’empresa ha reiterat que ha complert fins ara moment i que la seva “situació financera i de negoci preveu que el grup continuï en aquesta línia els pròxims anys”.

La negociació s’ha impulsat com a mesura preventiva i amb la voluntat d’anticipar els problemes que ja es veuen a l’horitzó. “L’escenari és molt tranquil durant dos anys, però cal anticipar-se als problemes”, expliquen fonts coneixedores de la situació.

Fonts pròximes a la companyia han negat que s’estigui treballant en un escenari de tancament de plantes. Malgrat tot, des del sector s’assegura que aquesta possibilitat ja és sobre la taula de l’empresa amb seu a Castellbisbal (Vallès Occidental). Fins a tres entitats financeres diferents han confirmat que la situació és “delicada”. La realitat aritmètica és crua: l’any passat Celsa va aconseguir un ebitda (beneficis abans d’interessos, impostos, depreciació i amortitzacions) pròxim als 180 milions. De cara a aquest any, les previsions són similars, cosa que fa molt difícil que s’arribi als prop de 275 milions d’ebitda previstos en el pla de negoci inicialment presentat a la banca creditora.

Un mercat colpejat per la crisi

A aquest ritme, el venciment de 740 milions del 2017 seria inassolible, com ho seria també el de 1.900 milions del 2018. El problema de Celsa, que es dedica a obtenir acer a partir de ferralla, és el context internacional de l’economia. L’aturada dels emergents i els dubtes sobre l’economia mundial frenen el consum d’aquesta matèria primera. A més, hi ha països, com Rússia o Ucraïna, que venen el producte a preus molt baixos. Especialment durs són els competidors xinesos -ho són sis dels deu més grans del món, que, segons fonts del sector, venen per sota del preu de producció-. Tot plegat fa que al mercat hi hagi més oferta que demanda. “El que li passa a Celsa li passa a tot el sector”, explica una font financera.

Aquest escenari deixa poques opcions. No s’esperen augments de facturació significatius i sembla difícil poder vendre alguna de les plantes en un moment en què el problema al sector és l’excés de capacitat instal·lada. Tot i que segons Expansión s’ha parlat de donar entrada a nous accionistes (inclosa la mateixa banca), o d’allargar els terminis de venciment, el tancament de plantes també s’està estudiant.

Fonts coneixedores de la situació expliquen que la negociació encara s’allargarà unes setmanes però que entre les filials que podrien quedar afectades hi ha la basca Celsa Atlantic i les filials polonesa o escandinava. Per prendre la decisió es tindran en compte factors de negoci (clients i resultats) però també d’imatge. Això últim beneficiaria Celsa Atlantic en detriment de les plantes de l’estranger.

stats