Economia 12/05/2012

El Cercle d'Economia avala les minifeines per generar ocupació

El creixement econòmic, quan arribi, no serà suficient per absorbir els sis milions d'aturats a Espanya. El Cercle d'Economia va demanar ahir no renunciar a la "mesura de xoc" de les minifeines.

Elena Freixa
2 min
El Cercle d'Economia avala les minifeines per generar ocupació

BARCELONAEl president del Cercle, Josep Piqué, va defensar ahir que les famoses minifeines (treballar menys hores per sota del salari mínim) són una mesura "excepcional" a la qual no es pot renunciar per generar ocupació i aplacar l'atur i els seus efectes "insofribles" sobre els joves. "Correm el perill que es torni certa l'amenaça d'una generació perduda, sense expectatives", va afegir Piqué, que va defensant l'èxode de treballadors. A mitjà termini, va dir, la reforma laboral afavorirà l'ocupació, però la recuperació de l'economia no serà suficient per alleugerir les altes xifres d'aturats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una de les notes d'opinió periòdiques del Cercle, també es van apuntar altres reformes, com repensar el sistema de prestacions d'atur per eliminar aspectes que "desincentiven la reincorporació al mercat de treball".

Piqué va defensar que Espanya dissenyi una agenda pròpia per continuar amb les reformes i que no es relaxi en la retallada de dèficit que exigeix Europa. Segons el Cercle d'Economia, encara hi ha marge per a les retallades -va assenyalar especialment al sector públic- i per millorar els ingressos apujant impostos indirectes més enllà de l'IVA.

Més integració europea

El Cercle d'Economia es va adherir a la idea que Europa abordi una estratègia per engegar la recuperació econòmica, combinada amb l'austeritat que imposa sobretot als països perifèrics.

Després que ahir Brussel·les pintés un escenari de dèficit disparat per sobre del 6% a Espanya aquest any i el que ve, el president del Cercle es va mostrar més convençut que Europa es mostrarà flexible i donarà més temps a Espanya per arribar al 3%. "Seria un error pensar que això implica una nova barra lliure: cal mantenir la determinació per reequilibrar com més aviat millor els comptes públics", va dir Piqué. L'equilibri, juntament amb el sanejament de la banca, afavorirà la circulació del crèdit, va afegir.

Pel que fa a les reformes polítiques, el Cercle va defensar reformular l'estat autonòmic, atenent el descontentament creixent a Catalunya, però va defugir ara per ara posicionar-se sobre el pacte fiscal.

stats