Economia 21/11/2016

Chris Lehane: "És legítim que Barcelona no vulgui ser una altra Venècia"

Entrevista al responsable de polítiques públiques d'Airbnb

Júlia Manresa
3 min
Chris Lehane: “És legítim que Barcelona no vulgui ser una altra Venècia”

Los AngelesL'americana i els pantalons de pinces el delaten. És una de les cares visibles d’Airbnb de més edat i no té aspecte de millennial. Chris Lehane (Massachusetts, 1967) és el responsable de polítiques públiques d’aquesta plataforma, recentment transformada en un portal de viatges online. Abans de convertir-se en la persona que ha de gestionar els conflictes d’aquesta empresa ara fa un any, va passar per la Casa Blanca com a assessor de Bill Clinton i d’Al Gore en diverses campanyes. Va estudiar dret a Harvard i és expert en comunicació de crisi. La seva consultora ha assessorat personatges tan diversos com Madonna o l’oponent a Trump durant les presidencials Marco Rubio. “Per parlar de Barcelona sempre tinc temps”, diu en plena voràgine de xerrades al congrés d’Airbnb, celebrat aquesta setmana a Los Angeles.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

¿Barcelona és una de les ciutats del món on Airbnb està trobant més obstacles?

Sí, diria que hi ha quatre ciutats al món, Nova York, Berlín, Barcelona i San Francisco, on tenim problemes, mentre que la gran majoria de ciutats de la resta del món estan avançant d’una manera o altra. Treballem amb ciutats d’arreu del món i, des que l’any passat vam anunciar un paquet de mesures públiques, hem establert 200 acords, ja siguin fiscals o de regulació, o una combinació de tots dos. La qüestió és que amb la majoria hem trobat la manera.

Quins són els problemes?

Reconeixem totalment que cada ciutat és única i diferent i que, per tant, hem de trobar solucions específiques per a cadascuna, però estem preparats per fer-ho. Només amb aquesta reduïda quantitat de ciutats, potser perquè s’hi involucren diferents polítics locals, no hem pogut trobar la manera adequada de conversar. Tenim vuit anys de vida, som una empresa jove, però també hem après molt i hem demostrat que podem arribar a ajudar les ciutats a trobar solucions als seus problemes.

¿Creuen que el problema és que hi ha una falta de comprensió dels polítics o també hi té a veure la pressió turística i del sector hoteler?

És tot plegat. El rol que ha de tenir el turisme a la ciutat és una preocupació legítima a Barcelona, que no vol convertir-se en la pròxima Venècia. Però també per això hem transformat la plataforma, perquè pot ser una manera de descentralitzar l’activitat turística. A banda d’això hi ha una indústria que no vol entomar el repte malgrat que ha tingut grans beneficis al llarg del temps i malgrat que gaudeix d’elevats nivells d’ocupació.

L’Ajuntament exigeix una llista dels anunciants il·legals i Airbnb defensa que no pot fer-la. Les posicions no es mouen. ¿Com pensen solucionar-ho?

Compartim dades amb governs d’arreu del món. Però hem de garantir la privacitat dels usuaris, com de fet marca la mateixa regulació europea, que és força restrictiva. A Barcelona també podem trobar la manera de donar a l’Ajuntament el tipus d’informació que necessita perquè apliqui les polítiques que cregui oportunes.

Per exemple?

Ho fem a Londres, Amsterdam, Copenhaguen o Milà. Totes tenen diferents regulacions però hem pogut arribar a acords. Si ho hem pogut fer amb totes aquestes ciutats també podem fer-ho a Barcelona. Nosaltres fem la nostra part, però en última instància cal interès i voluntat política per tirar-ho endavant. Entenem que hi ha diverses parts implicades, a Barcelona també hi ha el govern català, però el món es mou ràpid i hem de trobar una manera de fer que això funcioni per a un grup de població que fa servir Airbnb a Barcelona i que ja és important.

¿Que hi hagi tres administracions a Barcelona ho complica?

I tant, és un repte. A la majoria de llocs del món habitualment és amb l’ajuntament amb qui hem de negociar. Als EUA de vegades també és l’estat, però normalment queda clar amb qui. Barcelona és un dels pocs exemples on no és clar. De vegades ni ells sembla que tinguin clar qui ens ha de regular. Nosaltres som la pilota al mig del camp, suposo que hem de trobar la manera de fitxar Messi al nostre equip i solucionar-ho tot.

Què pot fer Airbnb, doncs, per ajudar a detectar aquests apartaments il·legals?

No vull ser presumptuós, però si a Barcelona hi hagués una normativa clara que distingís entre particulars i professionals, amb la mateixa classificació de la nostra plataforma seria fàcil per a l’administració detectar quins actuen com a professionals sense ser-ne, però ara mateix tots estan al mateix sac i per tant és impossible.

El Govern preveu fer que Airbnb sigui responsable solidari a l’hora de recollir la taxa turística. ¿Vostès estan disposats a fer-ho?

Ho fem arreu. Recaptem la taxa turística en diferents ciutats i tenim aquesta responsabilitat, és el mateix que fan els hotels.

stats