Economia 22/06/2011

CiU i PNB permeten aprovar la reforma dels convenis de Zapatero

L'acord amb CiU i PNB inclou al preàmbul la vinculació dels sous amb la productivitat, dóna més importància als convenis col·lectius autonòmics, augmenta la flexibilitat laboral, incorpora la lluita contra l'absentisme laboral, i afegeix la revisió dels terminis de la pròrroga dels convenis, així com més flexibilitat en situacions excepcionals. El PP critica que la reforma aprovada "trenca la unitat de mercat dels treballadors" a l'Estat

Miquel Codolar
3 min

MadridEls grups parlamentaris de CiU i el PNB han decidit abstenir-se a la votació del Congrés sobre la convalidació del decret llei de la negociació col·lectiva després d'haver pactat amb el govern espanyol i amb el PSOE que es mantingui la prevalència dels convenis autonòmics sobre els d'àmbit estatal en cas de concurrència. La reforma de la negociació col·lectiva podrà patir modificacions durant la seva tramitació parlamentària com a projecte de llei.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Només els 169 diputats del PSOE han votat a favor del text mentre els 159 del PP, ERC, IU-ICV, BNG i UPiD hi han votat en contra i els 20 de CiU, PNB, CC i UPN s'han abstingut. La convalidació del decret, que habitualment dura una hora, s'ha allargat més enllà de les dues hores i mitja. Amb noves intervencions del ministre de Treball es forçaven noves rèpliques mentre els portaveus dels grups negociaven als passadissos.

Per part del PP, un dels grups que ha votat en contra, tant la portaveu parlamentària, Soraya Sáenz de Santamaría, com el responsable d'economia, Cristóbal Montoro, han criticat que "aquesta reforma trenca la unitat de mercat dels treballadors al nostre país" i que el govern espanyol ha donat "més pes al nacionalisme". El partit de Mariano Rajoy té la intenció de reclamar el document on figura l'acord signat durant el ple entre CiU, PNB i PSOE.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha manifestat que ahir "la reforma era molt millorable" però després de les converses que han mantingut amb el govern espanyol han "forçat" que la tramitació parlamentària inclogui diversos aspectes que el canvien. El preàmbul inclourà la vinculació dels sous amb la productivitat. També es dóna més importància als convenis col·lectius autonòmics i s'augmenta la flexibilitat, que ara es limita al 5% pel que fa a la jornada laboral.

Duran ha indicat que s'ha incorporat també la lluita contra l'absentisme laboral, que no hi era, i s'hi ha afegit que s'hauran de revisar els terminis pel que fa a la pròrroga dels convenis i hi haurà més flexibilitat interna en situacions excepcionals. Duran ha afegit que això la converteix en "una reforma de veritat" tot i que "caldrà seguir-lo negociant". Ha exposat que "el que no està és la redacció del conveni autonòmic, l'esmena no està redactada, però hi ha un acord de principis en les altres coses".

El ministre de Treball, Valeriano Gómez, s'ha mostrat "satisfet" per haver legislat i obtingut un suport suficient al Congrés després del fracàs de la negociació amb els agents socials. Ha destacat que amb l'acord amb CiU i PNB la ultraactivitat no ha patit cap modificació. Ha rebutjat la crítica del PP perquè "de cap manera es trenca la unitat de mercat". Ha dit que "en matèries concretes" els convenis autonòmics prevaldran, però la unitat dels treballadors de l'Estat serà la mateixa. "El que s'han d'establir són regles, perquè pot ser que hi hagi persones que siguin afectades per molts convenis".

Per Gómez cal deixar la concreció de la reforma al "tràmit parlamentari". Pel que fa a la flexibilitat interna està obert a que n'hi hagi més, però sempre que sigui pactada amb els treballadors. El ministre de Treball ha dit que "es pot avançar en flexibilitat interna i plantejar-se que l'equilibri s'obté negociant i parlant amb els treballadors, i mantenir aquest equilibri serà l'objectiu del govern espanyol durant la tramitació parlamentària". Ha acabat la seva intervenció dient que "reduir el cost de l'acomiadament no serà l'opció del govern espanyol els propers mesos".

stats