OCUPACIÓ
Economia 24/08/2012

Cinc anys de crisi acaben amb 500.000 llocs de treball a Catalunya

La crisi ja acumula 500.000 llocs de treball destruïts a Catalunya, la majoria en la construcció i la indústria. La UGT culpa les retallades de la pèrdua de 37.000 llocs i avisa que la xifra es pot duplicar.

Vicenç Moliné
2 min
La construcció és el sector que ha patit una destrucció d'ocupació més gran, amb uns 200.000 llocs de treball menys.

BARCELONAEn cinc anys de crisi, Catalunya ha perdut 500.000 llocs de treball. És la conclusió d'un informe del sindicat UGT en què es comparen les xifres d'ocupació del mes de juny del 2007, abans que comencés la crisi i quan Catalunya comptava amb 3.362.531 llocs de treball, i les del juny d'enguany, quan en sumava 2.883.562. La xifra, que inclou tots els afiliats al règim general de la Seguretat Social, els autònoms i els treballadors del règim agrari, representa el 15% del total.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El sector més perjudicat ha estat la construcció, que en cinc anys ha perdut 203.500 llocs de treball, el 51% de tots els que tenia. Darrere seu s'hi ha situat la indústria, que ha perdut el 25% dels seus treballadors, més de 152.000. L'agricultura és el tercer sector amb una caiguda percentual més gran, ja que perd un 23% dels llocs de treball, és a dir, uns 10.000. Finalment, el sector dels serveis ha perdut el 6% de l'ocupació. El pes que té aquest sector en l'economia catalana fa que aquesta caiguda es traduís en la pèrdua de gairebé 130.000 llocs de treball.

Els efectes de les retallades

L'informe de la UGT també detalla que 37.000 dels llocs de treball destruïts es van perdre com a conseqüència directa de les retallades, tant les del Govern com les que han estat aplicades per l'executiu espanyol. L'administració pública ha estat la més perjudicada, ja que ha perdut 13.400 treballadors. A poca distància s'hi ha situat l'educació, en què s'han perdut gairebé 13.000 llocs de treball. Les activitats sanitàries han vist com el nombre de treballadors es reduïa en més de 7.700, i els serveis socials, en 3.100.

Respecte als llocs de treball destruïts a causa de les retallades, el secretari de política sindical de la UGT a Catalunya, Camil Ros, va assegurar ahir que "fins ara, la destrucció en l'administració pública procedia de la no renovació d'interins o la no cobertura de les jubilacions, però ara van ja cap als contractes laborals". Segons Ros, la destrucció d'ocupació en l'administració pública s'incrementarà aquesta tardor, quan es notaran les conseqüències dels retards en les subvencions i els ajuntaments i les empreses públiques començaran a fer EROs. Pel dirigent sindical, les mesures anunciades fins ara duplicaran la xifra de 37.000 llocs de treball destruïts.

Caiguda lliure de l'ocupació

Ros també va advertir ahir que, tot i que l'informe només recull dades fins al mes de juny, la destrucció d'ocupació "continua en caiguda lliure". Pel representant d'UGT, les dades que esgrimeix la Generalitat per defensar les seves mesures, com l'increment de les exportacions de les empreses, només són "miratges" per amagar que les polítiques de la Generalitat i de l'Estat "estan enterrant l'economia".

stats