TECNOLOGIA
Economia 12/02/2011

Cisco instal·larà un laboratori d'alta tecnologia urbana a Barcelona

Les negociacions entre la multinacional i l'Ajuntament han durat més d'un any

Efe
2 min
Oficines de Cisco a Silicon Valley (EUA)

BarcelonaEl gegant nord-americà d'Internet, Cisco Systems, provarà a Barcelona nova tecnologia per a ciutats intel·ligents, amb la finalitat que guardin tota la seva informació en el que s'anomena "el núvol", és a dir a internet, en lloc de fer-ho en suports informàtics propis, segons que han avançat a Efe fonts del sector.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cisco és un dels líders mundials en operativa de xarxes per a Internet, cotitza al Nasdaq i que factura més de 10.800 milions de dòlars anuals.

Està previst que amb motiu del Mobile World Congress que se celebra a Barcelona la setmana que ve, el president mundial de Cisco, John Chambers, signi amb l'alcalde de la capital catalana, Jordi Hereu, el conveni pel qual el grup nord-americà s'instal·larà a Barcelona.

Fonts de Cisco han declinat fer declaracions respecte a aquest acord i al nivell d'implementació que tindrà aquest pacte per instal·lar-se a Barcelona.

En canvi, altres fonts del sector de telecomunicacions han detallat que Cisco pretén utilitzar Barcelona com a banc de proves per als seus serveis a la xarxa i les seves aplicacions per a ciutats intel·ligents, és a dir aquelles urbs que compten amb múltiples sensors per gestionar els seus serveis i millorar l'atenció al ciutadà.

Cisco fabrica aparells per ordenar i direccionar el tràfic de dades per Internet, com ara routers i switches, de manera que la seva tecnologia es troba a la majoria de les xarxes de dades d'empreses i s'ocupa que Internet funcioni a tot el món, fent una aposta molt forta pel tractament de dades a Internet sense que compti amb referències físiques a l'ordinador de l'usuari.

En el cas de Barcelona, el conveni permetrà a Cisco utilitzar per a les seves proves la xarxa de fibra corporativa de l'ajuntament, que suma 325 quilòmetres i 500 nodes, a més de la seva relació amb sensors de contaminació i CO2, aparcament i trànsit o els GPS de serveis com la recollida d'escombraries.

Això suposarà que Cisco tindrà a Barcelona un laboratori que en una fase inicial comptaria amb una quinzena de persones que podrien instal·lar-se al districte tecnològic del barri del Poblenou, denominat 22@, si bé la seva ubicació definitiva encara està per decidir.

Les fonts consultades han destacat la rellevància d'aquesta decisió de Cisco i l'han qualificat com la més important per al sector a Catalunya des que Yahoo va obrir un centre d'R+D a Barcelona el 2006.

Les proves de Cisco a Barcelona se centraran en els sistemes de captació de dades, la seva operabilitat des d'Internet des d'una única xarxa i la capacitat que pugui ser replicable per a altres ciutats del món.

Fonts coneixedores de l'acord han indicat que intentaran que altres empreses de tecnologia instal·lades a Barcelona i al conjunt d'Espanya puguin presentar projectes que puguin córrer sobre les plataformes de Cisco, de manera que l'acord entre la multinacional nord-americana i l'ajuntament serveixi de motor per dinamitzar tot el sector de telecomunicacions.

Les converses entre Cisco i l'Ajuntament de Barcelona han durat més d'un any i en elles ha tingut un important protagonisme el vicepresident per a la Regió Mediterrània de Cisco Systems, Jordi Botifoll.

stats