Economia 24/07/2012

El Col·legi d'Economistes alerta que una rendibilitat dels bons superior al 7% no es podrà mantenir més de quatre mesos

El sector s'oposa a un rescat total de l'Estat malgrat reconèixer que la mesura és "cada cop menys impossible"

Acn
2 min

Barcelona"L'economia espanyola no podrà aguantar més de quatre mesos". D'aquesta manera ha alertat aquest dimarts el degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, sobre la "insostenibilitat" de l'actual situació dels mercats en què Espanya registra una prima de risc rècord per sobre dels 630 punts i ha de pagar un interès superior al 7% per finançar el deute públic.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la presentació dels resultats de l'Enquesta de Situació Econòmica, també ha dit que malgrat que no considera "gens profitós" un hipotètic rescat global d'Espanya per part de Brussel·les perquè suposaria "perdre el control sobre la gestió econòmica", la situació actual fa pensar que aquesta sortida és "cada cop menys impossible".

El degà del Col·legi també ha recordat que el principal problema d'Espanya és la falta de credibilitat, no només envers els mercats sinó també i sobretot de cara a l'eurogrup.

"No n'hi prou en fer les coses sinó que és necessari que siguin creïbles", ha conclòs Casas, que ha lamentat que "no va ajudar" massa que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, digués en el si del Congrés del Diputats la setmana passada que l'Estat "no té diners per pagar les nòmines", mentre per l'altre banda ofereix un fons de liquiditat a les autonomies.

Segons Casas, el fet que el govern espanyol no demani o fins i tot negui la possibilitat de sol·licitar un rescat total de la seva economia pot respondre a que estaria esperant una actuació del Banc Central Europeu (a través de la compra de deute públic) o de l'Eurogrup que "farà tot el possible per evitar el trencament de la zona euro". Una altres cosa és, però, que s'arribi a temps ja que s'ha vist que hi ha una "asimetria" entre el ritme dels mercats i la presa de decisions entre els socis de l'Euro.

Amb tot però, el degà del Col·legi ja mostrat convençut del futur de l'euro com a moneda única. "Salvar l'euro és una necessitat d'estabilitat econòmica planetària", ha afegit. Al seu parer, deixar "explotar" la moneda única suposaria un greu perjudici pel conjunt de l'economia mundial, molt particularment també pels Estats Units i la Xina que tenen molts interessos en l'euro.

A més, CAsas ha alertat que per Espanya està fora de l'euro seria "ruïnós" però també la sortida, -que algunes veus a Europa veuen cada cop més factible- de Grècia. Una notícia que "seria molt dolenta" en tant que marcaria un precedent que podria fer caure també a Espanya o Itàlia.

stats