ENERGIA
Economia 16/11/2016

Colòmbia intervé Gas Natural

Bogotà pren el control de la filial de l’empresa catalana, que dóna per fet que la mesura serà temporal

Xavier Grau
4 min
Agents policials custodiaven ahir la principal seu d’atenció al públic d’Electricaribe a Barranquilla.

BarcelonaL’estratègia diplomàtica dels directius de Gas Natural no ha pogut aquest cop tancar amb un acord el contenciós que manté amb el govern de Colòmbia. L’executiu de Juan Manuel Santos va anunciar ahir que intervé i pren el control i el negoci d’Electrificadora del Caribe (Electricaribe), participada en un 85,38% per Gas Natural. La primera companyia catalana per volum de facturació va qualificar de temporal la mesura i va indicar que no tindrà impacte en els seus resultats ni en els dividends que paga als accionistes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La clau de les desavinences rau en la manca d’inversions, que provoca talls en els subministraments. Electricaribe està immersa en una crisi financera que les autoritats consideren que ha repercutit negativament en la prestació del servei als seus clients. Gas Natural argumenta que no pot invertir a causa dels impagaments dels seus clients, la majoria de subministrament obligatori, que pugen a 1.260 milions d’euros i provoquen “fortes tensions de tresoreria”, i l’elevat frau d’enganxaments sense contracte a la xarxa.

La intervenció va ser anunciada per la Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris mitjançant una resolució que “busca assegurar la prestació del servei d’energia elèctrica” als departaments que reben el subministrament d’Electricaribe: Atlàntic, Bolívar, Cesar, Córdoba, La Guajira, Magdalena i Sucre. La Superintendència de Serveis Públics Domiciliaris va anunciar la presa de possessió dels béns i negocis d’Electricaribe, i va nomenar Javier Lastra com a agent especial d’Electricaribe i a Tetra Tech, empresa global especialitzada en presa de possessió d’electrificadores, per donar-li suport.

Negociació fallida

El ministre de Mines i Energia de Colòmbia, Germán Arce Zapata, va ratificar en un comunicat el seu suport a la decisió. “Vam buscar solucionar aquest problema històric de la mà de Gas Natural Fenosa -va dir- però en aquesta ronda de negociacions no hem tancat un acord per a la capitalització de l’empresa”. El ministre va destacar que sense les inversions “l’única opció” per protegir les famílies de les províncies afectades és “prendre la possessió” de la companyia.

El president de Gas Natural Fenosa, Isidre Fainé, va viatjar el cap de setmana passat a Colòmbia per reunir-se amb membres de l’executiu colombià, entre els quals el president José Manuel Santos, per abordar la crisi. A començament d’agost, Gas Natural va notificar a les autoritats colombianes el començament d’una controvèrsia emparant-se en l’acord internacional d’inversions recíproques entre Espanya i Colòmbia a causa d’aquest deute acumulat amb la seva filial al país sud-americà. Des d’aquest moment, existia un termini de negociació de sis mesos que, en cas de no culminar en un acord, podia desembocar en una denúncia de l’empresa espanyola davant del tribunal internacional d’arbitratge comercial, el Ciadi.

La setmana passada, en una conferència amb analistes, el conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, va assegurar que el grup manté “la voluntat de cooperar” amb el govern colombià per arribar a una solució. La filial colombiana de Gas Natural ja havia evitat aquest mes l’inici d’un procés de suspensió d’activitat després de pagar al voltant de 8,5 milions d’euros a l’operador del sistema elèctric del país.

Gas Natural va comunicar ahir la seva disposició a seguir negociant i va indicar que la mesura no tindrà impacte en els seus resultats. A més, va recordar que té provisionats el 83% dels 1.260 milions que li deuen els clients colombians. Electricaribe va ser adquirida per Unión Fenosa l’any 2000 i, després, es va integrar a Gas Natural quan la gasista va adquirir Fenosa el 2009.

Segons Gas Natural, a 30 de setembre i amb comptes auditats, Electricaribe tenia uns fons propis de 581 milions d’euros i va assolir un benefici brut operatiu (ebitda) de 185 milions i unes pèrdues netes de 33 milions.

LES CLAUS

1. Què argumenta el govern colombià per prendre la mesura?

El ministre de Mines i Energia considera que s’ha de capitalitzar l’empresa, Electricaribe, perquè pugui fer les inversions necessàries i no es posi en perill el subministrament a les famílies i empreses de la zona del Carib de país, on dóna servei la companyia. El govern de Juan Manuel Santos argumentava ahir que si no s’intervenia Electricaribe la companyia elèctrica podria entrar en una situació de cessament de pagaments.

2. Quina és la posició de Gas Natural?

La companyia catalana argumenta que té tensions de tresoreria perquè molts clients no paguen el rebut i molts altres cometen frau. La companyia és distribuïdora i compra la llum a altres empreses generadores. Però per pagar a aquests proveïdors ha de recórrer a l’endeutament, perquè els clients li deuen més de 1.260 milions d’euros.

3. Quina evolució pot tenir el conflicte?

Gas Natural assegura que es continuarà negociant amb el govern de Juan Manuel Santos. De fet, la companyia catalana reconeix que la mesura del govern colombià permet seguir negociant alhora que es protegeix Electricaribe de la falta de liquiditat temporal i es garanteix la seva viabilitat i també el manteniment de la seva activitat. Gas Natural considera una mesura temporal la intervenció de la companyia. Totes dues parts tenen fins a finals de gener per continuar negociant i mirar d’arribar a un acord. Si no el tanquen, el cas acabaria al tribunal internacional d’arbitratge, el Ciadi.

stats