Economia 10/04/2012

Brussel·les nega haver demanat "expressament" a Rajoy el nou ajust, però l'avala

L'executiu comunitari acull "favorablement" la retallada autonòmica de 10.000 milions, però admet que no en podrà fer una anàlisi completa fins que en conegui tots els detalls

Efe
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) no ha demanat "expressament" a Espanya la retallada addicional de 10.000 milions d'euros en sanitat i educació que va anunciar aquest dilluns el govern de Mariano Rajoy. Així ho han assegurat fonts de l'executiu comunitari aquest dilluns, malgrat que admeten que la Comissió ha rebut "favorablement" les retallades addicionals del govern espanyol. A més, també reconeixen que hi ha hagut "contactes tècnics" i que l'anunci de la nova mesura, de la qual es desconeixen els detalls, no ha agafat per "sorpresa" a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'executiu espanyol s'ha compromès a aportar tots els detalls de la nova retallada autonòmica abans de finals de mes, segons han assenyalat les mateixes fonts, que han subratllat que la CE no podrà fer una anàlisi completa de l'ajust fins llavors.

"No podem comprometre'ns ara a donar un xec en blanc, dient que tot és perfecte sense tenir tots els elements", han assegurat les fonts, que han aclarit que les dades que esperen tenen a veure amb el dèficit i la despesa de les comunitats autònomes, així com amb les reduccions i les reformes que pensen emprendre.

El que sí han recordat les fonts és que, en cas d'incompliment dels llindars de dèficit pactats amb la UE per a aquest any i el proper - el 5,3% del PIB i el 3%, respectivament-, serà l'executiu central el que hagi de respondre davant dels socis europeus.

"L'única autoritat que és responsable del conjunt d'autoritats espanyoles davant de l'Eurogrup és el govern central", han recordat. "No tenim manera de sancionar les regions, només podem sancionar Espanya", han afegit.

La CE ha acullit "favorablement" les retallades addicionals de 10.000 milions d'euros, i considera que confirmen el "compromís" del govern espanyol per assolir els objectius de dèficit.

stats