Economia 08/08/2011

Compàs de tensa espera fins a l'obertura dels mercats

Existeix el temor que les borses pateixin dilluns les conseqüències de la decisió de S&P de rebaixar el ràting del deute dels EUA

Redacció
2 min
Indicadors de l'índex Nikkei, a la borsa de Tòquio / EFE

BarcelonaQuan Standard & Poor's va anunciar la seva decisió de rebaixar la nota del deute dels Estats Units, els mercats eren tancats. Portaven una setmana de pèrdues, en molts casos, com en el cas del Dax de Frankfurt o del FTSE MIB de Milà, de més del 10%. La històrica rebaixa del ràting de la primera economia del món tindrà unes conseqüències difícils de predir, però tot apunta que els mercats de renda variable continuaran a la baixa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que han rebaixat la qualificació del deute dels Estats Units per primera vegada a la història, Standard & Poor's ha volgut treure ferro a la situació que demà poden viure els mercats. L'agència creu que la seva decisió no tindrà gaire impacte en els mercats de renda variable, que segons aquesta empresa estan més preocupats per una possible ralentització de l'economia mundial que per la nota del deute nord-americà. Tanmateix, altres veus apunten que les borses cauran demà, i que podrien fer-ho amb força. És el cas de l'expresident de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed), l'equivalent al BCE, Alan Greenspan.

En tot cas, el termòmetre serà a les borses asiàtiques, les més matineres. A més, també funciona com a indicador el comportament de la Borsa d'Israel, que obre en diumenge i que s'ha acabat deixant un 7%. Després d'Àsia, els següents a obrir són els mercats europeus, a les nou del matí. Europa, a banda de reaccionar a la rebaixa de la nota del deute dels EUA, cotitzarà la decisió del BCE de comprar deute d'Espanya i d'Itàlia per evitar el contagi de la crisi a altres països de la zona euro. Aquesta “intervenció decisiva” als mercats hauria de calmar la pressió sobre el deute dels països amb un creixement més dèbil de la zona euro.

Finalment, a les 14:30 obre Wall Street, el mercat que, a priori, hauria de ser el més afectat per la decisió de Standard & Poor's. L'agència, a través del seu director gerent, John Chambers, ha fet saber que la rebaixa de divendres podria no ser la darrera. En l'espai entre sis mesos i dos anys, el país podria tornar a veure com S&P torna a retallar el seu ràting. Això passarà si “la posició fiscal dels EUA es deteriora encara més o si la paràlisi política malmet l'economia”, ha explicat Chambers en una entrevista a la cadena nord-americana ABC.

stats