ECONOMIA
Economia 02/08/2011

Continuen les pèrdues a les borses europees per les males perspectives de creixement de l'economia

L'acord als Estats Units per augmentar el deute no calma els mercats mentre els temors a l'eurozona continuen i disparen la prima de risc espanyola

Acn
2 min

LondresTotes les borses europees continuen en números vermells aquest dimarts. L'acord als Estats Units sobre el límit del deute ha tranquil·litzat poc els mercats, que reben indicadors preocupants sobre la capacitat de l'economia occidental per recuperar-se aviat. De fet, les dades de producció industrial dels Estats Units han caigut al pitjor mínim en dos anys. Els dubtes sobre la salut de l'eurozona continuen i el Fons Monetari Internacional ha alertat el Regne Unit que té menys capacitat de créixer del que assegura el govern britànic. Els inversors es mostren nerviosos, així, per la possibilitat d'una recuperació econòmica massa lenta. La borsa de Londres perd un 0,5%, Frankfurt, un 0,7%, i París, un 0,5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La borsa espanyola també té pèrdues, i l'Íbex-35 cau un 0,5%. La pitjor part, però, es percep a Itàlia, on el MIB ja perd un 1,43% a mig matí. El mercat del deute també està molt convuls, fet que indica que les pors sobre la salut de l'eurozona continuen després de l'anunci del segon rescat de Grècia.

El bo espanyol a deu anys ha arribat aquest dimarts al matí al seu rècord, i s'ha arribat a situar als 400 punts. A mig matí, la prima de risc se situa als 385 punts, amb un 6,29% de rendibilitat. A Itàlia, els bons a 10 anys se situen al 6,12% amb 360 punts, xifres també molt elevades i que posen una gran pressió al govern italià.

Preocupacions pel ritme de creixement

L'economia dels Estats Units va créixer més lentament del que estava previst en el segon trimestre de l'any, segons el departament de Comerç. L'economia nord-americana va créixer un 1,3%, una xifra lleugerament per sota del que havien calculat pels experts, que la situaven al 1,8%. A més, el departament va revisar a la baixa de manera sorprenent el creixement pel primer trimestre, que va caure de l'1,9% inicial fins a només un 0,4%.

Al Regne Unit, el Fons Monetari Internacional ha alertat que la recuperació econòmica serà "agitada" i "irregular". De fet, l'FMI ha assegurat que el govern de David Cameron ha d'estar preparat per canviar la política de fortes retallades -que l'organisme considera apropiada- si l'economia no creix prou. El Regne Unit, diu l'FMI, creixerà menys del que estava previst perquè hi ha "incerteses considerables". Segons l'organisme, l'economia britànica augmentarà un 1,5% aquest any -el govern havia calculat un 1,7%-, i tindrà una inflació "clarament per sobre del 4%". L'economia britànica va créixer un 0,2% en el darrer trimestre i, de fet, s'està desaccelarant des de principis d'any.

stats