COMERÇ
Economia 22/07/2012

Diumenge de persianes abaixades

La majoria de comerciants no obriran avui tot i que el decret de liberalització d'horaris espanyol ja és vigent. No els surten els números. Els que sí que ho faran reclamen claredat al Govern respecte a la llei.

Dani Sánchez Ugart
3 min
SENSE MARGE PER OBRIR MÉS DIES
 La majoria de petits comerciants de barri opten per no obrir portes en diumenge perquè consideren  que no els sortiria a compte. Només algunes botigues, sobretot entre les situades als centres  de les ciutats més importants o turístiques, decideixen aixecar la persiana.

BARCELONA.Francisco Jiménez assenyala una espardenya marró del mostrador: "Això és el que venem aquí la meva xicota i jo. I per vendre això, no puc obrir set dies a la setmana". I ho diu amb més resignació que ressentiment. "Ho hem d'acceptar -afegeix-. Els que venen molt als turistes, els del centre, potser sí que ho poden fer, però jo no". Ell té una petita botiga de sabatilles d'estar per casa i espardenyes a l'Eixample de Barcelona. També fa còpies de claus a l'instant i canvia soles de sabata. Com la majoria dels seus veïns no obrirà aquest diumenge, el primer després que la setmana passada el govern espanyol liberalitzés horaris comercials i permetés fer-ho a totes les botigues de menys de 300 metres quadrats i que siguin propietat d'una pime o d'un autònom.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Qui sí que obrirà és Joaquim de Toca. Diumenge passat ja va aixecar la persiana de la seva botiga Muji de la rambla de Catalunya. Tan bon punt va veure el decret publicat (dissabte) va comprovar que la lletra petita deia que era d'aplicació des de les dotze de la nit del dia següent. Per tant, ell podia aixecar la persiana. El resultat va ser "molt satisfactori", considera.

Negació oficial

Tot i així, la seva decisió xoca amb la postura de la Generalitat, que dijous va enviar unes cartes a ajuntaments, botiguers i associacions comercials en què recordava que la normativa catalana és "vigent" i que els comerços tenen l'"obligació" de complir-la sense fer cap referència a la nova normativa espanyola. El decret espanyol, però, també és vigent i, com a norma bàsica, els comerciants que vulguin s'hi poden acollir, segons els juristes. Per això el Govern no els multarà, de moment, però realitzarà inspeccions, que "espanten" alguns comerciants, en paraules del president de Barna Centre, Javier Cottet.

La botiga de De Toca, que ven productes de viatge, entre altres gadgets, de la marca japonesa Muji, va rebre més de 800 clients, "sense que ningú sabés que estàvem oberts", destaca. La majoria -ell calcula que entre un 80% i un 90%- eren turistes que passejaven pel centre de Barcelona i hi entraven, sense preguntar-se per què aquella botiga estava oberta i les altres no. "Això no treu clients als petits botiguers de barri", destaca De Toca.

Diumenge passat no hi va haver gaires comerços capaços de reaccionar a la publicació del decret. Això fa que avui sigui el primer dia en què realment es podrà comprovar quin efecte té en els establiments. Han tingut una setmana per pensar què volen fer, però la majoria optaran per no obrir, segons les patronals.

Alguns, com la Maria Mercè Ferré, que obre -ella sola- cada dia de dilluns a dissabte la seva minúscula botiga de material elèctric barcelonina, ni s'ho plantegen. "Si no hi ha diners, com volem que la gent compri també els diumenges?", es pregunta. Des de l'experiència que li donen els anys, les ha vist de tots colors: "Abans no obríem ni els dissabtes i no passava res. Els meus fills no s'havien quedat mai sense regals de Reis perquè jo no pogués anar-los a comprar!" Encara que volgués, no podria obrir més dies, a la botiga només hi treballa ella, i no té marge per contractar a ningú més. "Ja s'ho faran els del centre si volen obrir, aquí al barri [a l'antiga Esquerra de l'Eixample de Barcelona], no crec que ho faci ningú".

Conseqüències econòmiques

Gran part d'associacions i confederacions de comerciants catalanes són contràries al decret espanyol que permet l'obertura. I mantenen la mateixa postura que la Generalitat: que la llei vigent és la catalana.

Però algunes, com Barna Centre, que agrupa els comerciants del Barri Gòtic de la capital catalana, lamenten que les cartes que ha enviat el Govern aporten "inseguretat jurídica" als comerciants que volen obrir. En aquest sentit De Toca lamenta que ha hagut de consultar els seus advocats per sentir-se més segur i lamenta que s'ha convertit "en un tema polític" quan, en realitat, segons ell, hauria de ser una qüestió purament econòmica. I ell considera que han de ser els botiguers que decideixin si els surt a compte obrir. A més, destaca, en el seu cas concret, que obrir els diumenges crearà llocs de treball: "Contractaré dues persones per seguir obrint".

stats