Economia 20/08/2012

Dos economistes espanyols critiquen Rajoy en un article al 'Financial Times'

Jesús Fernández-Villaverde i Luis Garicano recomanen que Rajoy prengui la iniciativa i no vacil·li a l'hora d'adoptar reformes importants per a l'economia

Ara
2 min

BarcelonaJesús Fernández-Villaverde, professor de la Universitat de Pennsilvània, i Luis Garicano, de la London School of Economics, s'han sumat avui a les veus crítiques amb les polítiques de Rajoy i han publicat un article al prestigiós diari 'Financial Times' avisant dels perills als quals s'enfronta l'economia espanyola i les mesures que hauria d'adoptar el govern de Rajoy per fer-hi front.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els dos autors comencen amb una crítica directa a Rajoy, de qui asseguren que "sembla que pensi que els problemes no se solucionen sinó que es dissolen a base de paciència".

Després de repassar els problemes de l'economia espanyola i de recordar que Rajoy no té cap marge de negociació amb el Banc Central Europeu, ja que és qui manté el sistema financer espanyol viu, Fernández-Villaverde i Gaciano proposen algunes mesures per sortir de la crisi.

Per als dos economistes, el primer pas, un cop assegurada la capacitat de resistència del sistema financer, seria aplicar quitances al deute de les institucions públiques insolvents. En segon lloc, reclamen una aposta decidida per facilitar l'emprenedoria i la creació de llocs de treball. I en tercer i últim lloc, una estabilització fiscal per a l'Estat que no pensi només en el curt termini.

Per als autors, la creació de la unió bancària i la preparació d'una unió fiscal són dos senyals que a nivell europeu ja s'ha pres la decisió correcta per sortir de la crisi però Espanya hauria de modificar les seves polítiques per poder solucionar els seus problemes.

Fernández-Villaverde i Gaciano també avisen dels perills d'una sortida de l'euro, una decisió que no recomanen en absolut, i avisen que la crisi econòmica s'està transformant en una crisi constitucional, amb comunitats autònomes com Catalunya demanant la independència.

stats