Economia 02/08/2012

El BCE posposa les accions sobre l'eurozona i enfonsa els mercats

Draghi obre la porta a tornar a comprar deute de països sempre que aquests sol·licitin primer ajuda al fons de rescat. A Espanya, les paraules del BCE fan caure l'Íbex i disparen la prima de risc

Ara
1 min
Mario Draghi

BarcelonaEl president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, s'ha mostrat aquest dijous obert a prendre "mesures extraordinàries" com la compra de deute de països per tal d'estabilitzar l'eurozona. Això sí, ha afegit que ho farà sempre que els països demanin primer l'ajuda europea.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ha dit que és feina dels governs recórrer als mecanismes d'estabilitat com el fons de rescat europeu –EFSF– per estabilitzar-se i ha defensat que el projecte de l'euro és "irreversible".

"Els governs han d'estar preparats" per activar els fons de rescat temporal i permanent –EFSF i MEDE– al mercat de deute quan existeixin "circumstàncies excepcionals per als mercats financers i riscos per a l'estabilitat de preus amb estricta condicionalitat", ha advertit el responsable del BCE.

La falta de concreció de les paraules de Draghi ha decebut els mercats i ha enfonsat les borses. Espanya, especialment afectada per les tensions dels mercats sobre el seu deute, ha patit una davallada immediata de l'Íbex-35 de gairebé el 5%. La prima de risc ha repuntat fins a fregar els 540 punts bàsics.

Tot i assegurar que el BCE està disposat a intervenir si cal amb la compra de bons, el president de l'organisme ha dit que serà "en les properes setmanes" quan es dissenyaran i es concretaran les mesures específiques.

Draghi ha defensat que la situació que viu la prima de risc i les tensions sobre el deute en alguns estats (en clara referència a Espanya) són "inacceptables".

L'anunci de mesures que de moment no seran immediates, així com la condició que siguin els governs els qui demanin ajuda primer als fons de rescat, ha enfonsat la borsa espanyola, que cau un 4,4%.

stats