Economia 13/01/2012

El govern de Rajoy decideix avui fins a on arriba el control del dèficit autonòmic

El consell de ministres analitza un informe de la futura llei d'estabilitat pressupostària que ha de clarificar si l'executiu farà un control previ sobre els comptes de les comunitats autònomes, com va dir el ministre De Guindos

Ara
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i els ministres Luis de Guindos, Fátima Báñez i Cristóbal Montoro

MadridEl govern espanyol només controlarà a priori els comptes de les autonomies que demanin ajuda a Madrid, explícitament i de manera extraordinària, per superar els problemes de liquiditat. Aquest és el missatge llançat aquest dijous a la tarda per "fonts de l'executiu", segons informa l'agència Efe, que anuncia que el consell de ministres d'aquest divendres estudiarà un primer informe sobre la llei d'estabilitat pressupostària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta via del mig faria confluir i neutralitzaria les contradiccions que ja han sorgit entre les declaracions del ministre d'Economia, Luis de Guindos, i el d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El primer va esverar el galliner la setmana passada anunciant, en una entrevista al Financial TimesFinancial Times, que controlaria els pressupostos autonòmics abans que s'aprovessin. Aquest anunci de Loapa financera va provocar la indignació de la Generalitat i els partits catalans. I dimecres, Montoro va sorprendre manifestant al Congrés el "ple respecte" del govern de Mariano Rajoy per l'autonomia econòmica, política i financera de les comunitats.

En canvi, Montoro s'inclina per establir sancions a les autonomies que s'excedeixin en el dèficit. Una mesura que tampoc ha concretat –se suposa que consistira a congelar els fons que es transfereixen als territoris mentre no quadrin els números– i que la futura llei d'estabilitat pressupostària ha de fixar.

Montoro va analitzar les bases de la llei d'estabilitat pressupostària dimecres amb els consellers d'Economia de les comunitats autònomes governades pel PP. Segons El País, Montoro va dir als consellers que el govern espanyol "no permetrà que cap autonomia faci fallida". Dimarts que ve ha citat els consellers de totes les comunitats en el Consell de Política Fiscal i Financera.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, s'ha mostrat reticent amb la proposta de Cristóbal Montoro de sancionar les comunitats autònomes que incompleixin el dèficit. Ha dit que vol saber-ne la "lletra petita" perquè, segons ha dit, és on hi pot haver "el diable".

Reforma laboral

El consell de ministres d'aquest divendres també analitzarà un informe de la ministra de Treball, Fátima Báñez, sobre la reforma laboral, just quan s'acaba el termini que s'ha donat a sindicats i empresaris per negociar.

stats