Economia 08/02/2012

El BBVA preveu una caiguda del PIB del 1,3% per al 2012 i un atur del 24,4%

El banc augura una "moderada" recuperació de l'activitat econòmica el 2013, amb un creixement del PIB del 0,6%

Efe
2 min

MadridEl BBVA preveu que l'economia espanyola caigui un 1,3% aquest any i pronostica una taxa d'atur del 24,4%, mentre que augura una "moderada" recuperació de l'activitat econòmica el 2013, amb un creixement del PIB del 0,6%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons l'informe "Situació Espanya" difós avui pels serveis d'Estudis del BBVA, la recaiguda econòmica podria canviar si es produeix una implementació "ràpida i decisiva" de les reformes financera i laboral anunciades pel govern, cosa que "acceleraria la recuperació" .

La previsió a la baixa del BBVA es produeix després que el Banc d'Espanya hagi estimat una caiguda del 1,5% del PIB per a aquest any i el Fons Monetari Internacional, una reducció del 1,7%.

El BBVA estima una taxa d'atur del 24,4% per a aquest any i del 24,6% per al que ve. Actualment la taxa d'atur és del 22,9%. En matèria de dèficit públic, encara que considera que les mesures adoptades per reduir la despesa són "creïbles", alerta de que el dèficit del conjunt de les administracions podria disparar fins al 5,3% del PIB el 2012, enfront de l'objectiu del 4,4%, i assolir la meta del 3% el 2013.

En qualsevol cas, els analistes de l'entitat financera adverteixen que la reducció del dèficit implicaria un esforç "molt superior" al previst fa un any en el Programa d'Estabilitat, i asseguren que la desviació de dos punts, fins el 8%, l'objectiu del dèficit del 2011 ha incrementat la "urgència" de posar en marxa mesures de control efectives sobre els pressupostos de les comunitats autònomes, principals infractores.

L'informe del BBVA afegeix que la nova llei d'estabilitat i sostenibilitat pressupostària que marca un objectiu de dèficit zero per a les autonomies i un dèficit estructural del 0,4% ha estat "contundent", ja que envia un missatge clar als socis europeus sobre el compliment del pla d'estabilitat.

El BBVA indica que l'economia espanyola va créixer el 0,7% el 2011 després estancar el consum privat i preveu que per a aquest any el consum caigui el 2% i moderi la seva reducció el 2013, fins al 0,9%.

stats