Economia 26/01/2012

Els EROS van afectar 47.500 treballadors el 2011 i el 17% va perdre la feina

La Generalitat va autoritzar 3.128 Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) d'empreses, que en un 83% dels casos demanaven suspensió o reduccions de jornada

Elena Freixa
2 min

BarcelonaEls Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) van afectar un total de 47.506 treballadors l'any passat, dels quals un 17% va perdre la feina, segons el balanç del departament d'Empresa i Ocupació. El 83% restant dels afectats va patir o bé suspensió o bé reducció de jornada per salvar una situació complicada a l'empresa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i que durant el 2011 es van autoritzar un 6% més d'expedients que l'any anterior, un total de 3.128, el número de treballadors afectats va ser un 19% menor. La conclusió d'aquestes xifres és que els ajustaments per la via d'EROS van concentrar-se en empreses més petites que en la primera fase de la crisi (2010 i sobretot 2009), quan van presentar expedients les grans.

El director general de Relacions Laborals, Ramon Bonastre, ha analitzat que sectorialment l'ajustament més fort se centra ara en el sector serveis i, en canvi, el sector industrial està més estabilitzat.

Els EROS al sector serveis van afectar 18.113 treballadors, un 31% més que durant el 2010, mentre que a la indústria hi va haver 22.774 afectats per expedients, un 41% més.

La construcció també ha accelerat el nombre d'EROS a mida que l'activitat d'obra pública es va frenant. L'any passat hi va haver més expedients (619) i els afectats van ser més de 6.000 treballadors, un 30% més.

L'impacte dels primers expedients que han presentat algunes empreses del sector públic "no van tenir especial incidència en les dades", segons Bonastre. La legislació actual no fa distincions i permet a les administracions públiques la presentació d'EROS, ja que no s'exigeix al·legar pèrdues per sol·licitar-lo, va explicar.

El marc legislatiu que resulti de la reforma laboral que prepara el govern espanyol, va dir Bonastre, incidirà sobre les dades del 2012. El responsable de Relacions Laborals català va defugir fer previsions sobre un possible repunt dels EROS i els afectats durant el 2012 fruit de les perspectives de recessió a Espanya.

stats