ESTRATÈGIA DE RECUPERACIÓ ALS EUA
Economia 21/06/2012

Els EUA amplien la compra de deute fins als 211.400 milions

El Tresor nord-americà prorroga fins a finals d'any la compra de bons per valor de 211.400 milions d'euros per reactivar l'economia. La Fed revisa a la baixa el creixement, fins al 2,1%, i preveu més atur.

Elena Freixa
2 min
Els EUA amplien la compra de deute fins als 211.400 milions

BARCELONA.La Reserva Federal (Fed) confiarà almenys fins a finals d'any en l'estratègia de recompra de bons -l'anomenada operació Twist- per alleugerir les tensions dels tipus d'interès al mercat financer. El mecanisme consisteix a vendre bons a curt termini per comprar deute a llarg termini, amb l'esperança de pressionar a la baixa els tipus i, de retruc, abaratir hipoteques que van lligades al preu del deute públic, de manera que es reactivi el mercat immobiliari dels EUA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'operació, poc convencional però que ja s'havia desplegat en anteriors crisis greus, havia d'acabar aquest mes però s'allargarà fins a finals del 2012. La culpa, segons va defensar ahir el responsable de la Fed, Ben Bernanke, la té la crisi del deute a Europa, a la qual va recordar que té a les seves mans acabar amb les turbulències al mercat financer. "Confiem que prenguin les mesures per estabilitzar la situació", va insistir el responsable del Tresor.

La nova compra de deute es farà per valor de 267.000 milions de dòlars (uns 211.400 milions d'euros), segons va confirmar ahir l'autoritat monetària nord-americana, després de dos dies de reunió per traçar l'estratègia contra l'alentiment econòmic que preveu als EUA. Bernanke, a més, no va descartar noves operacions de compra si calen ni "mesures addicionals" per enfortir l'economia interna.

La Fed va rebaixar del 2,6% al 2,15% el creixement econòmic previst per al 2012 i va empitjorar l'escenari d'atur. La taxa de desocupació pujarà fins al 8,1%, dues dècimes per sobre del que havia previst Bernanke a l'abril. De cara al 2013, l'atur hauria de començar a relaxar-se fins al 7,75%, i baixar més (fins al 7,35%) l'any següent. En paral·lel, el repunt de l'economia arribarà al 2,5% l'any que ve i creixerà fins al 3,2% l'any 2014, segons aquestes últimes previsions macroeconòmiques.

Diner barat fins al 2014

La contractació al mercat laboral nord-americà s'ha frenat força els últims mesos i la producció industrial també ha empitjorat. D'altra banda, l'índex de confiança dels consumidors davalla. Tot plegat va servir ahir perquè la Fed confirmés que el preu del diner continuarà en mínims almenys fins a finals del 2014, tal com s'ha compromès el Tresor per contribuir a la recuperació econòmica.

Els tipus, ara mateix pròxims a zero, continuaran en nivells "excepcionalment baixos" els pròxims dos anys, "per donar suport a una recuperació més forta i garantir que la inflació, amb el temps, se situa en la taxa més coherent", va justificar el Tresor en un comunicat. Respecte a la inflació, la previsió de l'autoritat monetària també és a la baixa, i espera que se situï en una forquilla d'entre l'1,2% i l'1,7%.

stats