OPERACIONS CORPORATIVES
Economia 20/08/2012

Empreses més grans en temps de crisi

Ignasi Pujol
4 min
Empreses  Més grans en temps de crisi

BARCELONALa dimensió de les companyies sempre ha estat a Catalunya -un territori caracteritzat per l'abundància de petites i mitjanes empreses- en el focus del debat empresarial. Moltes vegades s'ha acusat l'empresariat català de poruc, de poc ambiciós a l'hora d'escometre operacions ambicioses. És cert que, segurament per l'elevada presència d'empreses familiars, s'ha abusat menys de l'endeutament bancari i dels excessos que ha comportat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

També és cert que, enmig de la tempesta econòmica de la crisi, durant la primera part del 2012 algunes empreses catalanes han vist l'oportunitat de fer un salt endavant important i han abordat operacions corporatives molt rellevants.

El nou gegant de les autopistes mundials

Abertis desembarca al Brasil del bracet del fons Brookfield

El grup d'infraestructures Abertis va segellar el 6 d'agost la gran operació corporativa dels últims anys: la compra del negoci d'autopistes de la constructora espanyola OHL al Brasil. Amb aquesta adquisició, valorada amb prop de 1.400 milions d'euros, el consorci empresarial participat per La Caixa i pel fons britànic de capital risc CVC passa a gestionar 7.000 quilòmetres de vies de peatge al món. Amb els 3.226 quilòmetres del Brasil esdevé el líder mundial dels peatges, al davant de la francesa Vinci.

L'operació ha estat possible gràcies a l'aliança amb el fons canadenc Brookfield i a la incorporació d'OHL a l'accionariat d'Abertis, on sumarà el 15% del capital que havia tingut ACS. L'objectiu de l'aterratge d'Abertis al Brasil no és un altre que reduir l'exposició del grup a Espanya. Les autopistes del grup a l'estat espanyol representaran a partir d'ara només el 27% dels ingressos.

Durant aquesta primera meitat de l'any Abertis també ha tancat la venda del 23% de l'operador de satèl·lits Eutelsat i ha elevat la seva participació a Hispasat fins al 46%.

La Caixa i el Sabadell, més fortsIntegració de Banca Cívica i la CAM, respectivament

CaixaBank ha aprofitat la reordenació del sistema financer espanyol per enfortir la seva posició. La solidesa del seu balanç li ha permès afrontar la integració de Banca Cívica i convertir-se en el primer banc del mercat espanyol, amb més de 13 milions de clients i uns actius de 342.000 milions d'euros. L'entitat absorbida suposa prop del 25% del balanç del banc de La Caixa.

El Banc Sabadell, per la seva banda, va tancar al juny la compra del 100% de l'alacantina Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) pel preu simbòlic d'un euro, i es va convertir en el quart banc espanyol. El Fons de Garantia de Dipòsits va executar una ampliació de capital de 2.449 milions d'euros i l'Estat es fa càrrec del 80% de les pèrdues que pugui produir la cartera de crèdits de 24.600 milions de la CAM durant la pròxima dècada.

El BBVA es va adjudicar al març Unnim, va triplicar així la quota que fins aleshores tenia a Catalunya i es va convertir en el segon banc del país, només al darrere de CaixaBank.

Moviments en el sector asseguradorCatalana Occident compra Groupama

Afectat de retruc per la reordenació del mapa financer, el sector assegurador també ha patit canvis durant els últims mesos. Catalana Occident, l'asseguradora controlada per la família Serra, ha abordat l'operació més ambiciosa en adquirir la filial espanyola de la mútua francesa Groupama per 400 milions d'euros.

El mes passat la mútua valenciana Divina Pastora va comprar l'Aliança, que tenia problemes de viabilitat. La companyia resultant suma un volum de primes de 270 milions d'euros.

Agrupació Mútua, intervinguda per la direcció general d'Assegurances des del 2009 per la seva delicada situació financera, ha passat a mans del consorci format pel RACC i la francesa Assurances Crédit Mutuel (ACM), que injectaran 200 milions al grup català.

Relleu històric al capdavant d'AusoniaProcter & Gamble compra el 50% del negoci a la família Carulla

La multinacional nord-americana Procter & Gamble va acordar al juliol comprar a Agrolimen -el grup inversor de la família Carulla- el 50% que no controlava del fabricant líder en bolquers i compreses Arbora & Ausonia. El comprador pagarà 800 milions d'euros per la meitat del grup fabricant de marques com Dodot, Evax i Tampax.

L'inversor nord-americà Warren Buffett ha comprat la biotecnològica catalana Lipotec, amb seu a Gavà, a través de Lubrizol (dins del seu braç inversor Berkshire Hathaway). Lipotec està especialitzada en la producció de components cosmètics que utilitzen empreses com L'Oréal, Esteé Lauder i Christian Dior.

Per la seva banda, el fabricant d'hemoderivats Grifols va tancar el mes passat la compra del 40% de l'empresa de recerca en oncologia VCN Biosciences. Al març Grifols va adquirir el 51% d'Araclon Biotech, una firma que busca fórmules per al diagnòstic precoç de l'Alzheimer.

El grup xinès Huayi s'ha quedat el fabricant de compressors Cubigel, antiga Unidad Hermética. La firma es compromet a garantir 406 llocs de treball i a invertir 3,5 milions d'euros a la planta de Cubigel a Sant Quirze del Vallès.

MAT Hòlding, especialitzada en la distribució de productes de reg per degoteig, va comprar al juliol la sevillana Depumed.

En el mapa industrial català s'ha produït un moviment interessant que caldrà seguir de ben a prop: els fabricants gironins de motocicletes Gas Gas i Ossa s'han aliat per abordar projectes conjunts i en el futur aquesta col·laboració podria ben bé desembocar en una fusió empresarial.

Nou líder hospitalari al mercat espanyolQuirón i USP es fusionen

Els grups hospitalaris Quirón i USP van anunciar a l'abril l'inici del seu procés de fusió, que donarà origen al primer operador privat del sector a Espanya. El fons britànic de capital risc Doughty Hanson, propietari d'USP (que gestiona, entre d'altres, la clínica barcelonina Dexeus), entra al capital de Quirón i propiciarà la fusió. Fins ara el principal accionista de Quirón era la família portuguesa Mello.

stats