Economia 20/01/2016

Efecte dòmino: el tancament de Covestro comportarà fins a 200 acomiadaments a Ercros

La química catalana reduirà el 55% la producció de clor al perdre el seu principal client

Xavier Grau
2 min
La Generalitat demana a Ercros que no acomiadi 156 treballadors de Flix

BarcelonaLa companyia química Ercros acomiadarà entre 150 i 200 treballadors com a conseqüència de la reducció de la producció de clor, provocada pel tancament de Covestro –l'antiga Bayer de Tarragona– que era el principal client, segons ha informat aquest dimecres la companyia que presideix Antoni Zabalza.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reducció de la producció de clor afectarà la planta de Flix, que suprimirà la producció del 100% d'aquest element, i a la planta de Vila-seca 1, que perdrà el 70% d'aquesta producció. Així, la companyia només farà clor a la planta de Sabiñánigo, a l'Aragó, i mantindrà un 30% de la producció a Vila-seca 1, el que totalitzarà unes 85.000 tones anuals.

La decisió d'Ercros s'ha pres pel tancament de la planta d'MDI de Covestro a Tarragona, que compra el clor a Ercros per fer PVC i plàstics. La normativa europea, que entrarà en vigor el desembre del 2017, prohibeix l'ús de tecnologia basada en cèl·lules de mercuri per produir clor. Passar a produir-lo amb una nova tecnologia de membrana suposaria una inversió d'entre 150 i 170 milions d'euros, segons han explicat a l'ARA fonts d'Ercros, que consideren inviable la inversió pel cost i la saturació de clor que hi ha al mercat europeu. Les plantes que continuaran produint clor ja han fet l'adaptació a tecnologies permeses.

El cas és similar al de la Solvay de Martorell, que també ha de fer importants inversions per reconvertir la tecnologia, i que no va concretar si les faria després que el govern espanyol l'exclogués de la subhasta d'interrompibilitat elèctrica. Solvay va indicar que l'impacte econòmic de quedar fora de la subhasta podia impedir les fortes inversions necessàries per substituir la tecnologia de mercuri.

Impacte assumible

Ercros ha comunicat que la decisió comportarà una reducció del 55% de la quantitat de clor produïda i la mateixa proporció de la sosa càustica. Per a la companyia, la reducció de la producció de clor tindrà "un cost assumible", ja que la menor facturació pel clor es veurà compensada per la disminució del cost elèctric, una de les despeses que més han crescut els darrers anys.

A més, el menor consum elèctric permetrà l'alliberament d'avals per uns 8 milions d'euros, que la companyia pensa destinar als costos de la reestructuració. La reducció de la plantilla obligarà previsiblement a Ercros a fer una provisió d'uns 10 milions d'euros al tancament del 2017.

Un cop s'hagi deixat de produir clor amb cèl·lules de mercuri, la facturació d'Ercros es reduirà en uns 90 milions d'euros anuals (un 15% menys), i el resultat brut d'explotació abans d'amortitzacions i depreciacions (ebitda) es reduirà entre 5 i 10 milions d'euros.

Segons la companyia, aquestes reduccions podran compensar-se amb el creixent rendiment d'altres negocis, com les divisions de química intermèdia i farmàcia, que cada cop aporten més als resultats. A la factoria de Flix, un cop suprimit el clor, hi quedarà la producció de fosfat càlcic. A més, la companyia creu que el tipus de canvi, juntament amb la recuperació de la construcció i la millora de l'economia, juguen al seu favor.

Ercros ha aconseguit tornar a la rendibilitat l'any 2015. El últims resultats publicats, de gener a setembre del 2015, reflectien uns guanys nets de 5,88 milions d'euros, amb un increment del 104% respecte del mateix període del 2014.

stats