BANCA QÜESTIONADA
Economia 19/07/2012

Escàndol a HSBC per blanqueig de diners del narcotràfic

El banc britànic HSBC reconeix que va permetre blanqueig de diners del narcotràfic i transaccions relacionades amb el terrorisme islamista. Els directius es disculpen i el cap de control dimiteix.

Vicenç Moliné
2 min
Una imatge de la seu central del banc britànic HSBC, el més gran d'Europa, a Ciutat de Mèxic.

BARCELONA.La filial als Estats Units del banc britànic HSBC, el més gran d'Europa, va prendre el relleu a Barclays com a protagonista de les polèmiques que en els últims mesos no deixen d'esquitxar el sector financer internacional. Un informe del Senat dels EUA va acusar HSBC de permetre el blanqueig de diners procedents del narcotràfic mexicà i d'haver fet transaccions amb una entitat relacionada amb el terrorisme islamista i amb règims sotmesos a sancions, com l'Iran i Síria.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El banc va reconèixer els fets i va demanar disculpes. La presidenta de la filial nord-americana, Irene Dorner, va ser un dels alts càrrecs de l'entitat que va entonar el mea culpa . "Ho lamentem profundament i demanem disculpes, HSBC no ha estat a l'altura de les expectatives dels nostres reguladors, clients, treballadors i del públic en general", va declarar. Altres directius del banc també van pronunciar-se en el mateix sentit.

Els fets són una demostració de la falta de mecanismes de control interns al banc i van portar el cap del departament responsable d'aquesta supervisió, David Bagley, a fer pública la seva dimissió davant de la comissió del Senat que investiga el cas i que dilluns va destapar-lo fent públic l'informe, en el qual feia un any que treballava.

7.000 milions blanquejats

L'informe xifra en 7.000 milions de dòlars els diners procedents del narcotràfic blanquejats a la filial mexicana i introduïts al mercat internacional entre el 2007 i el 2008 i en prop de 20.000 milions el volum de les transaccions vinculades a l'Iran durant més de set anys.

Tot i que el Senat reparteix culpes entre el banc i els reguladors, insisteix en la responsabilitat de l'entitat, que va amagar tota referència a l'Iran en els informes de la seva divisió al Pròxim Orient per evitar el control de l'administració dels Estats Units. A més, HSBC havia atorgat a la filial mexicana la qualificació de baix risc, "tot i la seva ubicació en un país amb perills de blanqueig de diners i del narcotràfic". El banc va anunciar que replantejarà la política de control, començant pel tancament de centenars de comptes de les illes Caiman.

Els senadors de la comissió nord-americana van acceptar les disculpes però es van mostrar escèptics amb el banc britànic. Carl Levin, el senador que presideix el grup d'investigadors, va recordar als directius d'HSBC que el 1993 van expressar un compromís molt semblant i va posar en dubte la sinceritat dels que acabaven de prendre.

stats