CIMERA EUROPEA
Economia 24/03/2011

El rescat de Portugal podria costar 75.000 milions

El país lusità està a un pas del rescat després de la dimissió del primer ministre, José Sócrates. Els líders europeus insisteixen que el cas d'Espanya no té res a veure. Zapatero no ha volgut fer declaracions en arribar a la cimera.

àlex Font Manté
1 min

Brussel·lesEls líders europeus ja parlen obertament del rescat de Portugal tot i que el país lusità encara no ha demanat ajuda oficialment a les institucions europees. El primer ministre portuguès, José Sócrates, es va veure obligat a dimitir ahir després que el parlament rebutgés per quarta vegada un pla d'austeritat per reduir el dèficit del país.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El president de l'Eurogrup, Jean-Claude Juncker, ha reconegut avui en una entrevista amb el canal France 24 que Portugal podria necessitar un rescat de 75.000 milions d'euros: "Si Portugal demana ajuda, aquesta xifra em semblaria adequada", ha dit Juncker. Si aquesta xifra es confirmés, seria inferior als 85.000 milions que va rebre Irlanda fa mig any i als 110.000 milions que va necessitar Grècia el passat maig. En els dos casos, el rescat el van pagar la Unió Europea i, en menor mesura, el Fons Monetari Internacional.

La dimissió de Sócrates provocarà la celebració d'eleccions anticipades. Això ha escampat la desconfiança entre els inversors internacionals, disparant els preus del deute portuguès al seu nivell més alt de l'última dècada. És aquest últim factor el que acabaria provocant un eventual rescat. Els interessos pels bons a dos anys de Portugal ja es paguen a un interès del 6,89%. Un nivell superior al 7% es considera insostenible.

En aquesta cimera també s'examinarà Espanya amb lupa. El país ha rebut un nou revés després que Moody's hagi rebaixat la qualificació de trenta entitats financeres espanyoles, entre les quals està CatalunyaCaixa. La setmana passada Moody's ja va rebaixar la qualificació d'Espanya. A la seva arribada a la cimera europea, José Luis Rodríguez Zapatero ha preferit no fer cap declaració.

stats