Economia 06/08/2012

Espanya amenaça FACUA pel discurs antiretallades

Ara
2 min

BARCELONAEl govern espanyol ha marcat línies vermelles a l'organització d'associacions de consumidors i usuaris FACUA per les seves campanyes de rebuig a les retallades en camps com l'educació i la sanitat i per haver promogut una vaga de consum, el 19 de juliol, com a protesta a l'anunci de pujada de l'IVA. La presidenta de l'Institut Nacional del Consum, Pilar Farjas, ha fet arribar una comunicació a l'organització en què l'insta a abandonar aquestes actuacions i campanyes perquè ''no tenen relació directa amb els fins que han de perseguir les associacions d'usuaris'' i estableix un termini màxim de 15 dies per retirar les campanyes qüestionades. La represàlia fixada en cas que FACUA no accepti les demandes és la pèrdua de la condició d'associació de consumidors i usuaris i l'expulsió del Registre Estatal d'Associacions de Consumidors i Usuaris. L'Institut Nacional de Consum, a més, exigeix a FACUA que, en endavant, s'abstingui de qualsevol actuació que "sobrepassi els seus fins".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Després que l'organització denunciés ahir "amenaces" i qualifiqués les demandes del govern espanyol -concretades a la carta que firma la presidenta de l'Institut Nacional del Consum- d'"atemptat a la llibertat d'expressió", el ministeri de Sanitat va reaccionar assegurant que l'objectiu de la carta és que l'organització compleixi el que marca la llei i van negar haver amenaçat l'organització. "Les associacions inscrites en el Registre Estatal d'Associacions de Consumidors i Usuaris d'organitzacions tenen uns requisits i unes finalitats per complir, i no es poden dedicar a d'altres", van argumentar fonts del ministeri a l'agència Efe a l'hora de justificar l'enviament de la carta.

El portaveu de FACUA, Rubén Sánchez, però, va assegurar que per "obligació i convicció moral" no cessaran en la defensa de la sanitat i l'educació públiques ni en el seu rebuig a l'augment de l'IVA. Si se'ls exclou del Registre, estan disposats a anar als tribunals.

stats